Živá maďarská gulášová polévka s špetkou pikantních chutí
Maďarská gulášová polévka je tradiční pokrm z Maďarska, který kombinuje šťavnaté hovězí maso, syté zeleniny a bohatý, paprikou provoněný vývar. Tento pokrm je zahřívající a lákavý, ideální pro útulné večeře. Navíc přidávaná šťáva ze zralých rajčat a paprik dodává chutím na intenzitě, čímž se stává nezapomenutelným jídlem pro jakoukoli příležitost.
Ingredience:
Maso & Vývar:
– 1 kg hovězího masa z krku, nakrájeného na kousky 2,5 cm
– 3 lžíce rostlinného oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 4 hrnky hovězího vývaru
– 2 lžíce sladké papriky
– 1 lžička kmínu (volitelně)
– Sůl a pepř podle chuti
Zelenina & Bylinky:
– 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
– 2 papriky (libovolné barvy), nasekané
– 2 středně velká rajčata, nakrájená na kostičky
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1 lžička sušeného dobromyslu (nebo 1 polévková lžíce čerstvého)
– 1 bobkový list
K podávání:
– Čerstvá petržel, nasekaná (jako ozdoba)
– Křupavý chléb nebo uvařené vejcové nudle (volitelné)
Postup:
1. Opečení masa: Rozehřejte rostlinný olej v hrnci nebo holandské troubě při středně vysoké teplotě. Přidejte hovězí kousky po částech a opečte je, dokud nezezlátne ze všech stran. Maso vyndejte a odložte.
2. Orestování aromatických přísad: Do stejného hrnce přidejte cibuli a vařte, dokud neztmavnou, asi 5 minut. Vmíchejte nasekaný česnek a vařte další minutu, dokud nezačne vonět.
3. Rozvíjení chutí: Přidejte sladkou papriku a kmín (pokud používáte) do hrnce a neustále míchejte, aby se spojily s cibulí a česnekem. Buďte opatrní, aby se paprika nepřipálila, protože může změknout a zhořknout.
4. Kombinace ingrediencí: Vraťte opečené maso zpět do hrnce. Nalijte do něj hovězí vývar, aby bylo masa zcela ponořeno. Vmíchejte rajský protlak, nakrájená rajčata, papriky, mrkev, brambory, sušený dobromysl a bobkový list.
5. Vaření na mírném ohni: Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte hrnec a nechte vařit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud nebude maso měkké a zelenina dobře uvařená. Občas promíchejte, aby se nepřipálilo a zajištěte rovnoměrné vaření.
6. Dokončovací úpravy chuti: Ochutnejte guláš solí a pepřem podle chuti. Pokud je guláš příliš hustý, přidejte trochu vývaru nebo vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
7. Podávání: Nalijte maďarskou gulášovou polévku do misku, ozdobte nasekanou čerstvou petrželí a podávejte horké. Doporučuje se podávat s křupavým chlebem nebo uvařenými vajíčkovými nudlemi, abyste mohli vychutnat lahodný vývar.
Užijte si svoji skvělou maďarskou gulášovou polévku s jejími pikantními chutěmi!