Kuřecí smažený wok se zeleninou podle sečuánský
Sečuánské kuřecí smažení je chutné a pikantní asijské jídlo. Tato receptura kombinuje kousky kuřecího masa s různými čerstvými zeleninami, vše poté potáhnuto chutnou a lehce pikantní sečuánskou omáčkou. Toto jídlo je ideální na večeři během pracovního týdne a skvěle doplní například vařenou rýži nebo nudle.
Ingredience:
– 450 g kuřecích prsou, očištěných a nakrájených na tenké plátky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce kukuřičného škrobu
– 3 lžíce rostlinného oleje, rozdělené
– 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
– 1 zelená paprika, nakrájená na tenké plátky
– 1 mrkev, nakrájená na nudličky
– 1 hrnek růžičkové kapusty
– 3 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1 lžíce zázvoru, jemně nasekaného
– 2-3 sušené červené chilli papričky (volitelné)
– 1/4 hrnku kuřecího vývaru
Sečuánská omáčka:
– 3 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 2 lžíce hoisin omáčky
– 1 lžíce chili pasty nebo sambal oelek
– 2 lžičky cukru
– 1 lžička sezamového oleje
– 1 lžička pažitky sečuánské, opečené a namleté
– 1 lžíce vody
– 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup:
1. Příprava kuřecího masa: Ve středně velké misce smíchejte sójovou omáčku s kukuřičným škrobem. Přidejte nakrájenou drůbež a důkladně promíchejte. Nechte maso marinovat, zatímco si připravíte zeleninu a omáčku.
2. Vytvoření sečuánské omáčky: V menší misce dobře promíchejte všechny přísady na sečuánskou omáčku. Odstavte stranou.
3. Smažení kuřecího masa: Rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje ve velkém woku nebo pánvi na středním ohni. Až se olej nahřeje, přidejte marinované kuřecí maso. Smažte 3-4 minuty, dokud maso není uvařené a lehce zezlátnuté. Přeneste maso na talíř a odložte stranou.
4. Dusení zeleniny: Do stejného woku přidejte zbývající 2 lžíce rostlinného oleje. Přidejte česnek, zázvor a sušená červená chilli paprička (pokud používáte). Smažte asi 30 sekund, dokud to zavoní. Přidejte papriky, mrkev a brokolici. Smažte 4-5 minut, dokud zelenina nebude měkká a křupavá.
5. Kombinace všeho: Vraťte uvařené kuřecí maso do woku. Přidejte připravenou sečuánskou omáčku a kuřecí vývar. Vše společně promíchejte, dokud nebudou kuřecí maso a zelenina dobře potažené omáčkou. Vařte další 1-2 minuty, dokud se omáčka trochu nezahučí.
6. Podávání: Přemístěte sečuánské kuřecí smažení na servírovací mísu a podávejte teplé s vařenou rýží nebo nudlemi.
Užijte si odvážné a pikantní chutě tohoto živého sečuánského kuřecího smažení se zeleninou!