Veselé Zábalně z Kvinoě s Vlašskými Ořechy: Zdravý a Oříškový Požitek
Tento lahodný a výživný zábalně spojuje zemité chutě kvinoi, křupavost vlašských ořechů a směs čerstvé zeleniny, vše zabalené do jemné tortilly. Ideální pro zdravý oběd nebo lehkou večeři, tyto zábaly jsou zároveň syté a plné živin.
Suroviny:
– 1 šálek kvinoi
– 2 šálky vody
– 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných
– 1 červená paprika, nakrájená na kostky
– 1 okurka, nakrájená na kostky
– 1 mrkev, nastrouhaná
– 1/2 šálku třešňových rajčat, rozkrojených
– 1/4 šálku červené cibule, jemně nakrájené
– 1 avokádo, nakrájené na plátky
– 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
– 1/4 šálku strouhaného sýra feta (volitelné)
– 4 velké celozrnné tortilly
– Sůl a pepř podle chuti
– Olivový olej na pokapání
Na Zálivku:
– 1/4 šálku olivového oleje
– 2 lžíce citrónové šťávy
– 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
– 1 stroužek česneku, prolisovaný
– Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Uvařte kvinoi: Kvinoi opláchněte pod tekoucou vodou, abyste odstranili hořkost. V hrnci přivedte kvinoi s vodou k varu. Snížte teplotu, přiklopte a vařte na mírném ohni asi 15 minut, nebo dokud voda nevpne a kvinoi nebude měkká. Vidličkou ji prohrabejte a nechte vychladnout.
2. Připravte zeleninu: Zatímco se vaří kvinoi, připravte zeleninu. Nakrájejte na kostky červenou papriku a okurku, nastrouhejte mrkev, položte třešňová rajčátka na půl, a jemně nakrájejte červenou cibuli. Dejte tyto suroviny stranou.
3. Připravte zálivku: V malé misce smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, med nebo javorový sirup, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dejte stranou.
4. Sestavte směs s kvinoí: V míse smíchejte vařenou kvinoi, nasekané vlašské ořechy, nakrájenou červenou papriku, okurku, nastrouhanou mrkev, třešňová rajčátka, červenou cibuli, čerstvou petrželku, a strouhaný sýr feta (pokud používáte). Přidejte zálivku a jemně promíchejte. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
5. Skládejte zábalně: Položte tortillu na rovný povrch. Na střed tortilly dejte část směsi s kvinoí. Přidejte kolečka avokáda.
6. Zabalte to: Zavřete boky tortilly a pak ji začněte odspodu srolovávat, boky přikládajte, dokud nezískáte zábal.
7. Podávejte: Pokud chcete, překrojte zábalně napůl a podávejte okamžitě. Pokapejte trochou olivového oleje pro větší chuť, pokud preferujete.
Užijte si své Veselé Zábalně z Kvinoě s Vlašskými Ořechy jako zdravou a chutnou možnost pro jídlo!