Jollof rýže s pikantně grilovanými krevetami

2024-08-10
Jollof Rice with Zesty Grilled Shrimp

Plná rýže Jollof s pikantně grilovanými krevetami

Plná rýže Jollof s pikantně grilovanými krevetami je chutné západoafrické jídlo, které kombinuje kořeněnou rýži s lahodnými krevetami. Rýže se vaří v bohaté rajčatové omáčce spolu s zeleninou a kořením, vytvářející jedinečné a rozkošné chutě. Pikantní krevety přidávají do zdravé rýže špetku elegance a osvěžení.

Ingredience:
Pro rýži Jollof:
– 2 šálky dlouhozrnné pražené rýže
– 3 velká rajčata, rozmixovaná
– 1 velká červená paprika, rozmixovaná
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 3 lžíce rajčatového protlaku
– 1/2 šálku rostlinného oleje
– 1 lžička tymiánu
– 1 lžička kari koření
– 2 bobkové listy
– 1 lžička uzené papriky
– 1 lžička mletého pepře
– 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– Sůl dle chuti
– 1 šálek směsi zeleniny (mrkev, hrášek, zelené fazole)
– Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Pro pikantně grilované krevety:
– 1 liber velkých krevet, oloupaných a vykuchaných
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce citronové šťávy
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Příprava rýže Jollof:
1. Začněte tím, že omyjete rýži studenou vodou, dokud voda nebude čistá. Odložte.
2. Ve velkém hrnci ohřejte rostlinný olej na středním ohni a přidejte nasekanou cibuli. Orestujte do sklovata.
3. Přidejte nasekaný česnek a nechte vařit asi 1 minutu, než zavoní.
4. Zamíchejte rajčatový protlak a nechte vařit dalších 2-3 minuty za častého míchání.
5. Přidejte směs rozmixovaných rajčat a červené papriky do hrnce a vařte asi 10-15 minut za občasného míchání, dokud nezhustne a olej se začne oddělovat od omáčky.
6. Vmíchejte tymián, kari koření, bobkové listy, uzenou papriku a mletý pepř.
7. Přidejte omytou rýži do směsi s rajčaty, ujistěte se, že je rýže dobře obalená omáčkou.
8. Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar, přidejte sůl dle chuti a přiveďte směs k varu.
9. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec přiléhavým víkem a nechte simmerovat asi 30-35 minut, nebo dokud není rýže uvařená a tekutina absorbovaná. Občas zamíchejte, aby se zabránilo hoření a přilepení.
10. V posledních 5-10 minutách vaření přidejte směs zeleniny do rýže a promíchejte.

2. Příprava pikantně grilovaných krevet:
1. Ve míchací míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, uzenou papriku, sůl a pepř.
2. Přidejte krevety do mísy a promíchejte, aby byly rovnoměrně potřeny marinádou. Nechte je odpočívat asi 10 minut.
3. Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu.
4. Grilujte krevety asi 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou průhledné a nezískají pěkný závoj.

3. Sestavení a servírování:
1. Jakmile je rýže Jollof uvařená, rozemněte ji vidličkou a odstraňte bobkové listy.
2. Rýži servírujte na velké podnosy nebo jednotlivé talíře a ozdobte ji grilovanými krevetami.
3. Ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou a vychutnejte si svou lahodnou rýži Jollof s pikantně grilovanými krevetami!

Toto jídlo je dokonalou kombinací syté rýže a chutných krevet, které vaše hosty ohromí a uspokojí.

Don't Miss

Homemade Creamy Baked Macaroni and Cheese

Domácí krémový pečený makaróni sýr

Domácí krémová pečená makarónová směs sýrů Ponořte se do lahodných
Classic Italian Pasta Salad with Tangy Vinaigrette

Klasický italský těstovinový salát s pikantní vinaigretou

Klasický italský těstovinový salát s pikantním vinným octem Tento klasický