Bibimbap: Živá korejská mísa rýže s zeleninou, vejci a hovězím masem
Bibimbap je klasické korejské jídlo známé pro svou rozmanitou směs barev, chutí a textur. Tato živá mísa rýže zahrnuje směs lehce orestované zeleniny, marinovaného hovězího masa a smaženého vajíčka, vše podávané na lůžku bílé rýže. Pokrm je typicky zdoben ostrým-sladkým omáčkou gočujang, přidávající bohatou hloubku chuti. Bibimbap není pouze vizuálně atraktivní, ale také vyvážené jídlo, které je jak výživné, tak nasycující.
Ingredience ###
Na rýži:
– 2 šálky krátkozrnné bílé rýže
– 2 šálky vody
Na marinádu hovězího masa:
– 200 g hovězího svíčkového, nakrájeného na plátky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce sezamový olej
– 1 lžíce cukru
– 2 stroužky česneku, nasekaného
– 1 lžička sezamových semínek
– 1 jarní cibulka, jemně nasekaná
Na zeleninu:
– 1 mrkev, nakrájená na nudličky
– 1 cuketa, nakrájená na nudličky
– 150 g špenátu, spařeného a odkapaného
– 200 g sójových klíčků, spařených a odkapaných
– 1 hrnek šiitake hub, jemně nakrájených
– 1 okurka, nakrájená na nudličky
Na zdobení:
– 4 vejce
– 1 lžíce sezamového oleje
– Sezamová semínka (na ozdobu)
– Houskový papír, nakrájený na tenké proužky (volitelně)
Na omáčku gočudžang:
– 2 lžíce gočudžangu (korejská paprika pasta)
– 1 lžíce sezamového oleje
– 1 lžíce cukru
– 1 lžíce vody
– 1 lžička octa
Postup ###
1. Připravte rýži: Opláchněte krátkozrnnou bílou rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nebude průzračná. Smíchejte rýži a 2 šálky vody v hrnci nebo rýžovaru. Vařte podle pokynů rýžovaru nebo přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit 12-15 minut. Nechte odstát 10 minut a pak rozvolejte vidličkou.
2. Namydlete hovězí maso: V misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, cukr, nasekaný česnek, sezamová semínka a jemně naseknutou jarní cibulku. Přidejte nakrájené hovězí maso a dobře promíchejte. Nechte marinovat alespoň 30 minut.
3. Udeřte zeleninu: Lehce osmahněte každou zeleninu (mrkev, cuketu, špenát, sójové klíčky, houby šiitake a okurku) samostatně na troše sezamového oleje při střední teplotě. Každou osolte špetkou soli a odložte stranou.
4. Udeřte hovězí maso: Maso z marinády osmažte ve vhodném pánvi při středně vysoké teplotě, dokud nebude hnědé a propečené, asi 5-7 minut. Odložte stranou.
5. Připravte omáčku gočujang: V misce smíchejte gočujang, sezamový olej, cukr, vodu a ocet, dokud se dobře spojí.
6. Osmahněte vejce: V nepřilnavé pánvi přidejte lžíci sezamového oleje a vaječka zprudka usmažte z obou stran tak, aby bílky byly tuhé a žloutky tekuté.
7. Sestavte bibimbap: Rozdělte uvařenou rýži do 4 mís. Na rýži rozložte osmaženou zeleninu a uvařené hovězí maso, každou složku umístěte tak, aby vytvářely barevné oddíly. V prostředku každé misky položte usmažené vajíčko.
8. Podávání: Pokapejte podle potřeby omáčkou gočujang a ozdobte sezamovými semínky a proužky houskového papíru, pokud používáte. Před podáváním všechno promíchejte, abyste si vychutnali harmonii chutí a textur.