Provence zeleninová směs: Rozkošný jižní francouzský duha
Provencalská zeleninová směs, známá také jako Ratatouille, je klasické jídlo z regionu Provence ve Francii. Jedná se o živou, pestrá kombinaci letní zeleniny, včetně lilek, cukety, papriky, cibule a rajčat, která je obohacena aromatickými bylinkami. Toto jídlo slaví jednoduchost a všestrannost zeleniny z čerstvé zahrádky a lze podávat horké, teplé nebo v pokojové teplotě. Skvěle ladí s křupavým chlebem, grilovaným masem nebo jako samostatné vegetariánské pochoutky.
Suroviny:
- 1 velký lilek, nakrájený na kostičky
- 2 cukety, nakrájené na kostičky
- 2 papriky (libovolné barvy), nasekané
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 4 zralá rajčata, nasekaná
- 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř, dle chuti
- Čerstvé lístky bazalky, na ozdobu (nepovinné)
Návod:
1. Příprava zeleniny:
- Začněte přípravou všech zeleninových surovin. Nakrájejte lilek a cuketu na kostičky, papriky a rajčata na kousky, a cibuli jemně nasekejte. Projděte stroužky česneku.
2. Uvařte lilek a cuketu:
- V hluboké pánvi nebo rendlíku rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidejte nakrájený lilek a vařte za občasného míchání, dokud není lehce zhnědlý a změklý, asi 5-7 minut. Odstavte lilek z pánve a odložte.
- Do téže pánve přidejte další lžíci olivového oleje a přidejte nakrájenou cuketu. Vařte cuketu, dokud není lehce zhnědlá a měkká, asi 5-7 minut. Odstavte cuketu a odložte spolu s lilkem.
3. Osmažte aromatické látky:
- Ve stejné pánvi přidejte zbývající lžíci olivového oleje. Přidejte nastrouhanou cibuli a papriky. Vařte, dokud zelenina nezačne změkčovat, asi 5-7 minut.
- Vmíchejte nadrcený česnek a vařte další minutu, dokud nezačne vonět.
4. Spojte a vařte na mírném ohni:
- Vraťte vařený lilek a cuketu do pánve s cibulí a paprikami. Přidejte nakrájená rajčata, tymián a oregano. Dochutíme solí a černým pepřem podle chuti.
- Snížete plamen na střední nízkou teplotu a nechte zeleninu spolu vařit, občas míchajte, asi 30 minut. Zelenina by měla změknout a splynout do harmonické směsi. Pokud se směs zdá příliš suchá, můžete přilít trochu vody nebo zeleninového vývaru.
5. Podávání:
- Ochutnejte a případně upravte dochucení. Nechte ratatouille trochu vychladnout před podáváním.
- Ozdobte čerstvými lístky bazalky, pokud chcete, a podávejte s křupavým chlebem, přes rýži nebo jako přílohu k hlavnímu chodu.
Užijte si tuto Provence zeleninovou směs, výživný a chutný zážitek jižní francouzské kuchyně!