Kořeněná kurčecí kari s jogurtem
Toto kořeněné kurčecí kari s jogurtem je fúzní pokrm, který kombinuje bohaté, aromatické chutě tradičního kari s krémovým, šťavnatým twistem jogurtu. Je to perfektní způsob, jak zužitkovat zbylý krůtí maso, což z něj činí ideální pokrm pro sváteční období nebo kdykoliv toužíte po sýtejším a chutnějším jídle.
Ingredience ###
Na marinádu kurčete:
– 500g uvařeného kurčete, nakrájeného na kousky
– 1 hrnek bílého jogurtu
– 2 lžíce citronové šťávy
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 centimetr zázvoru, nastrouhaný
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky kurkumového prášku
– 1/2 lžičky čili prášku
– Sůl podle chuti
Na kari:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 2 rajčata, nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 centimetr zázvoru, nastrouhaný
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky kurkumového prášku
– 1/2 lžičky čili prášku
– 1 lžička garam masaly
– 1 hrnek kokosového mléka
– 1 hrnek vody nebo vývaru
Pokyny ###
1. Marinate kurčete:
V míse smíchejte jogurt, citrónovou šťávu, česnek, zázvor, kmín, koriandr, kurkumu, čili prášek a sůl. Přidejte kousky kurčete do marinády a ujistěte se, že jsou každý kus dobře obalený. Zakryjte a dejte do lednice minimálně na 2 hodiny nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
2. Připravte základ kari:
Rozehřejte olej v hluboké pánvi na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte, dokud nebude zlatavá. Přidejte nasekaný česnek a zázvor a restujte další minutu, dokud nezačnou voňat.
3. Přidejte koření:
Přidejte do pánve mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu a čili prášek. Vařte koření asi 2 minuty, neustále míchejte, dokud nezačne uvolňovat svou vůni.
4. Uvařte rajčata:
Přidejte nakrájená rajčata do pánve a vařte, dokud se nerozpustí a nevytvoří hustou pastu, asi 5-7 minut.
5. Vložte marinované kurče:
Přidejte marinované kurčete spolu s případnou zbytkovou marinádou do pánve. Dobře promíchejte s rajčatovou směsí.
6. Přilijte tekutinu:
Přilijte kokosové mléko a vodu (nebo vývar). Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit 15-20 minut, aby se chutě spojily.
7. Dokončení ochucení:
Zakápněte garam masalu a případně přidejte sůl. Vařte dalších 5 minut.
8. Ozdobte a podávejte:
Ozdobte nasekanou čerstvou nati celeru a podávejte kořeněné kari s jogurtem se vařenou rýží nebo teplým chlebem naan.
Užijte si vaše chutné kořeněné kari s jogurtem, pokrm, který svými
vibrantními chutěmi a krémovou texturou jistě potěší!