Srdnatý maďarský segedínský guláš: Tradiční vepřový guláš se zelím

2024-08-06
Hearty Hungarian Szegedin Goulash: A Traditional Pork and Sauerkraut Stew

Šťavnatý maďarský segedínský guláš: Tradiční vepřový guláš se zelím

Segedínský guláš, známý také jako Székely Gulyás, je tradiční maďarské jídlo, které kombinuje něžné vepřové maso, kyselé zelí a bohaté koření, aby vytvořilo chutný a sýtý guláš. Toto jídlo se může pochlubit vrstvami chutí, přičemž vepřové maso dusí dokonalosti v paprikovém vývaru, doplněného charakteristickou chutí kyselého zelí.

Ingredience:

1 kg vepřové plecko, nakrájené na kostky velikosti sousta
1 velká cibule, jemně nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce vepřového sádla nebo rostlinného oleje
2 lžíce sladké maďarské papriky
1 lžička kmínu
2 bobkové listy
1 ½ šálku kyselého zelí, odkapané a opláchnuté
1 šálek kuřecího nebo hovězího vývaru
1 šálek zakysané smetany
Sůl a pepř dle chuti
1 lžička mouky (volitelné pro zahuštění)
– Nasekaná čerstvá petržel, na ozdobu
Křupavý chléb nebo knedlíky, k servírování

Postup:

1. Rozpálení Vepřového Sádla: V hrnci nebo kotlíku zahřejte vepřové sádlo nebo rostlinný olej na středním ohni.

2. Orestujte Cibuli a Česnek: Přidejte nasekanou cibuli do hrnce a osmahněte, dokud nebude sklenutá, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a povařte další minutu, dokud bude aromatický.

3. Přidejte Vepřové Maso: Zvýšte teplotu na středně vysokou, přidejte kousky vepřového masa a restujte, dokud nezezlátnou ze všech stran.

4. Ocetění a Přidejte Papriku: Přisypte sladkou maďarskou papriku, kmín a přidejte bobkové listy. Zamíchejte, aby se maso a cibule obaly paprikou.

5. Přidejte Kyselé Zelí a Vývar: Vmíchejte kyselé zelí do směsi a nalijte kuřecí nebo hovězí vývar. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte a nechte šetřeně vařit asi 1 hodinu, dokud nebude vepřové maso měkké.

6. Upravte Dochucení: Ochutnejte guláš a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud preferujete hustší konzistenci, vmíchejte volitelnou lžičku mouky.

7. Přidejte Zakysanou Smetanu: Hrnec odstavte z ohně a vmíchejte do něj zakysanou smetanu, dokud nedostanete hladkou konzistenci.

8. Ozdobte a Servírujte: Nalejte segedínský guláš do mís, ozdobte nasekanou čerstvou petrželí a servírujte s křupavým chlebem nebo knedlíky.

Užijte si bohaté, chutné lahůdky tohoto tradičního maďarského segedínského guláše!

Don't Miss

Delicious Double-Crust Chicken Pot Pie

Lahodný kuřecí koláč s dvěma kůrou.

Chutný kuřecí koláč s dvouvrstvým těstem Chutný kuřecí koláč s
Exquisite Braised Duck with Blackberry Sauce

Výtečně dušená kachna s omáčkou z ostružin.

Výtečně dušená kachna se šťávou z černých odrůd Dušená kachna