Šťavnatý maďarský segedínský guláš: Tradiční vepřový guláš se zelím
Segedínský guláš, známý také jako Székely Gulyás, je tradiční maďarské jídlo, které kombinuje něžné vepřové maso, kyselé zelí a bohaté koření, aby vytvořilo chutný a sýtý guláš. Toto jídlo se může pochlubit vrstvami chutí, přičemž vepřové maso dusí dokonalosti v paprikovém vývaru, doplněného charakteristickou chutí kyselého zelí.
Ingredience:
– 1 kg vepřové plecko, nakrájené na kostky velikosti sousta
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce vepřového sádla nebo rostlinného oleje
– 2 lžíce sladké maďarské papriky
– 1 lžička kmínu
– 2 bobkové listy
– 1 ½ šálku kyselého zelí, odkapané a opláchnuté
– 1 šálek kuřecího nebo hovězího vývaru
– 1 šálek zakysané smetany
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 lžička mouky (volitelné pro zahuštění)
– Nasekaná čerstvá petržel, na ozdobu
– Křupavý chléb nebo knedlíky, k servírování
Postup:
1. Rozpálení Vepřového Sádla: V hrnci nebo kotlíku zahřejte vepřové sádlo nebo rostlinný olej na středním ohni.
2. Orestujte Cibuli a Česnek: Přidejte nasekanou cibuli do hrnce a osmahněte, dokud nebude sklenutá, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a povařte další minutu, dokud bude aromatický.
3. Přidejte Vepřové Maso: Zvýšte teplotu na středně vysokou, přidejte kousky vepřového masa a restujte, dokud nezezlátnou ze všech stran.
4. Ocetění a Přidejte Papriku: Přisypte sladkou maďarskou papriku, kmín a přidejte bobkové listy. Zamíchejte, aby se maso a cibule obaly paprikou.
5. Přidejte Kyselé Zelí a Vývar: Vmíchejte kyselé zelí do směsi a nalijte kuřecí nebo hovězí vývar. Přiveďte směs k varu, pak snižte teplotu na minimum. Zakryjte a nechte šetřeně vařit asi 1 hodinu, dokud nebude vepřové maso měkké.
6. Upravte Dochucení: Ochutnejte guláš a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud preferujete hustší konzistenci, vmíchejte volitelnou lžičku mouky.
7. Přidejte Zakysanou Smetanu: Hrnec odstavte z ohně a vmíchejte do něj zakysanou smetanu, dokud nedostanete hladkou konzistenci.
8. Ozdobte a Servírujte: Nalejte segedínský guláš do mís, ozdobte nasekanou čerstvou petrželí a servírujte s křupavým chlebem nebo knedlíky.
Užijte si bohaté, chutné lahůdky tohoto tradičního maďarského segedínského guláše!