Srdečné uzbecké plov: Tradiční rýžový pilaf s masem
Plov, známý také jako pilaf, je oblíbené jídlo v uzbecké kuchyni, oslavované pro své aromatické chutě a syté ingredience. Tradičně se připravuje s rýží, kousky masa (obvykle jehněčí nebo hovězí), cibulí a mrkví, vše kořeněné směsí koření, která pokrmu dodává bohatou a pohodlnou chuť. Klíčem k dokonalému Plovu je jeho vařící technika, která zajistí, že každé zrno rýže je něžné a chutné, aniž by bylo lepkavé. Toto jídlo je ideální pro rodinná setkání a speciální příležitosti, přinášející zároveň teplo a spokojenost na stůl.
Suroviny:
– 2 šálky dlouhozrnné rýže (nejlépe basmati nebo jasmínové)
– 1 libra jehněčího nebo hovězího masa, nakrájené na malé kousky
– 3 velké mrkve, oloupané a nakrájené na julienny
– 2 velké cibule, jemně nasekané
– 4-6 stroužků česneku, celých (nesešupaných)
– 1/4 šálku rostlinného oleje
– 2 lžičky mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky mleté kurkumy
– 1 lžička papriky
– Sůl a černý pepř podle chuti
– 4 šálky vody nebo hovězího vývaru
– Volitelně: rozinky, cizrna nebo barberries pro přidanou texturu a chuť
Pokyny:
1. Příprava rýže
1. Opláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud není voda čirá. Tím pomůžete odstranit nadbytečný škrob a zabránit lepkavosti rýže.
2. Rýži namočte v studené vodě asi 30 minut a poté sceděte.
2. Uvařte maso a zeleninu
1. Rozpalte rostlinný olej v velkém hrnci nebo nizozemském hrnci na střední až vysoký oheň.
2. Přidejte maso a pražte, dokud se nezezlátne ze všech stran.
3. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezezlátne.
4. Přidejte mrkev a vařte dalších 5-7 minut, občas promíchávejte.
3. Přidejte koření a česnek
1. Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr, mletou kurkumu, papriku, sůl a černý pepř.
2. Přidejte celé stroužky česneku do směsi.
4. Kombinujte rýži a vývar
1. Rýži rovnoměrně rozprostřete nad masem a zeleninovou směsí v hrnci.
2. Vodu nebo hovězí vývar opatrně nalijte přes rýži, ujistěte se, že je celá ponořena.
5. Uvařte Plov
1. Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum.
2. Hrnec přikryjte přiléhavým pokličkou a nechte vařit asi 20-25 minut, nebo dokud není rýže plně uvařená a vstřebá veškerou tekutinu.
3. Během tohoto času nedávejte rýži míchat, abyste zachovali tradiční texturu.
6. Dokončení a servírování
1. Jakmile je rýže uvařená, hrnec odstraňte z ohně a nechte ještě 10 minut zakrytý.
2. Vidličkou jemně proházejte rýži, smíchejte ji s masem a zeleninou.
3. Plov podávejte horký, ozdobený dalšími celými stroužky česneku nebo čerstvými bylinkami, pokud si přejete.
Požijte toto lahodné a aromatické uzbecké Plov, jídlo, které spojuje robustní chutě středoasijské kuchyně v každém pohodovém soustu.