Maďarský bratranec (Klasická smažená kachna) – Lahodné kuřecí jídlo smažené do dokonalosti

2024-08-03
Hungarian Kuzin (Közönséges Rántott Kacsa) – A Delicious Chicken Dish Fried to Perfection

Maďarský Kuzin (Közönséges Rántott Kacsa) – Lahodný kuřecí pokrm smažený do dokonalosti

Közönséges rántott kacsa je dojemné tradiční maďarské jídlo, které se překládá jako „obyčejné smažené kuře“. Tato comfort food je všechno, jen neobyčejná, potěšuje chuťové buňky svou křupavou strouhanou kůrkou a šťavnatým, chutným interiérem. Je to jídlo, které potěší dav, ideální pro rodinná večeře, oslavy, nebo jakoukoliv událost, kde chcete podávat něco speciálního.

Ingredience:

Na marinádu:
– 900 g kuřecí prsa nebo stehna, nakrájená na kousky velikosti sousta
– 240 ml kysané smetany
– 1/2 lžičky papriky
– 1/2 lžičky česnekového prášku
– 1/2 lžičky soli
– 1/2 lžičky černého pepře

Na obalování:
– 130 g hladké mouky
– 130 g strouhaných strouhadel (ideálně panko pro extra křupavost)
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky česnekového prášku
– 1/2 lžičky soli
– 1/2 lžičky černého pepře

K smažení:
– Rostlinný olej (dostatečné množství pro napuštění pánve asi 2,5 cm hluboké)

Volitelné:
– Plátky citronu (k podávání)
– Čerstvá petržel (k ozdobení)

Postup:

1. Marinujte kuře:
– V velké míse smíchejte kysanou smetanu, papriku, česnekový prášek, sůl a černý pepř. Přidejte kousky kuřecího masa, zajistěte, aby byly plně ponořené v marinádě. Zakryjte mísu potravinovou fólií a nechte vychladnout minimálně 1 hodinu, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.

2. Příprava obalování:
– Ve mělké misce smíchejte mouku, strouhaná strouhadla, papriku, česnekový prášek, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte, aby byly koření rovnoměrně rozloženy.

3. Zahřejte olej:
– Nalijte rostlinný olej do velké smažící pánve, aby byl asi 2,5 cm hluboký. Rozpalte na střední vysokou teplotu, dokud olej nedosáhne teploty 175°C.

4. Obalte kuře:
– Kuře vyjměte z marinády a nechte okapat přebytečnou kysanou smetanu. Každý kousek obalte ve směsi obalování, jemně přitiskněte, aby byl obal rovnoměrný. Zbytečný obal zatřepejte.

5. Smažte kuře:
– Pečlivě vložte obalené kusy kuřecího masa do horkého oleje, buďte opatrní, abyste nepřeplnili pánev. Pokud je nutné, smažte po částech. Smažte asi 3-4 minuty na každé straně, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a uvařené. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 74°C. Odsajte vyfritované kuře na talíř s utěrkou, aby se zbavilo přebytečného oleje.

6. Podávejte:
– Na servírovací talíř rozložte vyfritované kousky kuřecího masa. Pokud si přejete, ozdobte citrónovými plátky a čerstvou petrželí. Podávejte ihned, dokud jsou horké a křupavé.

Užijte si svůj maďarský Kuzin (Közönséges Rántott Kacsa) s bramborovou kaší, coleslaw salátem nebo čerstvým salátem pro kompletní jídlo!

Don't Miss

French Chocolate Éclair Delight: A Heavenly Pastry Filled with Creamy Decadence

Francouzská čokoládová delikatesa Éclair: Božské pečivo plněné krémovou dekadencí

Francouzský Čokoládový Éclair Delight: Nebeská pečivo naplněné krémovou dekadencí Éclair
New Zealand Lamb Roast with Rosemary and Red Wine Reduction

Novozélandský pečený jehněčí s rozmarýnem a redukcí z červeného vína

Jehněčí pečeně z Nového Zélandu s rozmarýnem a redukcí červeného