Pomalu vařené jamajské kuře Jerk s divokou rýží a lahodnou ananasovou salsou
Toto pomalu vařené jamajské kuře Jerk s divokou rýží a lahodnou ananasovou salsou je okouzlující fúzí pikantního a sladkého, vytvořenou k tomu, aby přenesla vaše chuťové pohárky do živých chutí Karibiku. Šťavnaté, marinované kuře Jerk je pomalu vařené do dokonalosti a podává se s nadýchanou divokou rýží, doplněné osvěžující ananasovou salsou, která přináší výbuch ovocné kyselosti a sladkosti.
Ingredience ###
Pro jamajské kuře Jerk:
– 4 kuřecí stehna (s kostí, s kůží)
– 1 lžíce mleté nové koření
– 1 lžíce sušeného tymiánu
– 2 lžičky červené papriky
– 2 lžičky mletého černého pepře
– 2 lžičky mleté šalvěje
– 2 lžičky mletého muškátového oříšku
– 2 lžičky mleté skořice
– 1 lžíce česnekového prášku
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1/2 šálku sójové omáčky
– 1/2 šálku bílého octa
– 1 limetka, vymačkaná
– 1 čili paprička Scotch bonnet, nasekaná (nebo habanero pro mírnější pálivost)
– 4 stonky jarní cibulky, nasekané
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 kousek zázvoru velikosti palce, nastrouhaný
Pro divokou rýži:
– 1 šálek divoké rýže
– 3 šálky kuřecího vývaru
– 1 lžíce másla
– Sůl podle chuti
Pro ananasovou salsa:
– 1 šálek čerstvého ananasu, nakrájeného na kostky
– 1/2 červené papriky, nakrájené na kostky
– 1/4 červené cibule, jemně nasekané
– 1 jalapeño, nasekané
– 1/4 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 limetka, vymačkaná
– Sůl podle chuti
Pokyny ###
1. Připravte marinádu Jerk:
1. V míse smíchejte mleté nové koření, tymián, červenou papriku, černý pepř, šalvěj, muškátový oříšek, skořici, česnekový prášek a hnědý cukr.
2. Přidejte sojovou omáčku, bílý ocet, šťávu z limetky, chili papričku Scotch bonnet, jarní cibulky, česnek a zázvor do mísy. Dobře promíchejte, abyste vytvořili marinádu.
2. Marinujte kuře:
1. Přidejte kuřecí stehna do mísy a ujistěte se, že jsou důkladně obalená marinádou.
2. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte v chladničce minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc, pro nejlepší chuť.
3. Uvařte kuře:
1. Předehřejte pomalý sporák.
2. Přenesete marinovaná kuřecí stehna do pomalého sporáku a nalijte přes ně jakoukoliv zbývající marinádu.
3. Vařte na nízké teplotě po dobu 6-8 hodin nebo na vysoké 3-4 hodiny, dokud není kuře měkké a zcela uvařené.
4. Uvařte divokou rýži:
1. Divokou rýži opláchněte studenou vodou.
2. V hrnci přiveďte kuřecí vývar k varu.
3. Přidejte divokou rýži a máslo, pak snižte teplotu na minimum.
4. Zakryjte a vařte 45-50 minut, nebo dokud rýže nezměkne a nepohltí tekutinu.
5. Vidličkou rýži načechrejte a osolte podle chuti.
5. Připravte ananasovou salsu:
1. V míse smíchejte ananas, červenou papriku, červenou cibuli, jalapeño a koriandr.
2. Přidejte šťávu z limetky a sůl, dobře promíchejte.
3. Nechte salsu alespoň 15 minut odstát, než ji podáte, abyste umožnili prolínání chutí.
6. Podávejte:
1. Podávejte pomalu vařené jamajské kuře Jerk s bohatou porcí divoké rýže.
2. Ozdobte ananasovou salsou a podávejte s případným přídavkem koriandru.
3. Užijte si pomalu vařené jamajské kuře Jerk s divokou rýží a lahodnou ananasovou salsou!
Toto jídlo zachycuje podstatu karibské kuchyně s jejími odvážnými kořeněnými bylinkami, měkkým kuřetem a živou salsou. Perfektní pro večeři během týdne nebo víkendový hostina, tento recept jistě potěší vaše smysly a přinese na váš stůl chuť ostrovů.