Thajský vodopádový vepřový: Symfonie chrumkavé grilované vepřové a kyselých bylinek
Thajský vodopádový vepřový, místně známý jako „Moo Nam Tok,“ je lákavě chutná pochoutka pocházející z severovýchodní oblasti Thajska. Název „vodopád“ odkazuje na šťávy, které z masa kape při grilování, připomínající vodopád. Toto jídlo spojuje chrumkavou, dýmovou chuť grilovaného vepřového s jasnou kyselostí z citronu a bylinnou složitostí koriandru a máty. Tradičně se podává s lepkavou rýží (khao neow) a čerstvou zeleninou.
Ingredience:
Na vepřové maso:
– 500 g vepřové krkovice nebo vepřového krku
– 2 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžíce palmového cukru (nebo třtinového cukru)
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička mletého černého pepře
Na omáčku:
– 2 lžíce rybí omáčky
– 2 lžíce citronové šťávy
– 1 lžíce praženého rýžového prášku (k dispozici v asijských trzích)
– 1-2 thajské pálivé papričky, jemně nakrájené (upravte podle chuti)
– 2 lžíce šalotky, jemně nakrájené
– 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžíce čerstvé máty, nasekané
– 1-2 lžíce vody (pokud je potřeba zředit omáčku)
K podávání:
– Čerstvá zelenina (např. okurka, salát, zelí)
– Lepkavá rýže (khao neow)
Pokyny:
1. Nakrájejte vepřové maso:
– V misce smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku, citronovou šťávu, palmový cukr, nasekaný česnek a černý pepř. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
– Vepřovou krkovici nebo krk dejte do marinády, aby byla dobře obalená.
– Zakryjte a nechte odležet v lednici minimálně 2 hodiny, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
2. Připravte omáčku:
– V malé misce smíchejte rybí omáčku, citronovou šťávu, pražený rýžový prášek, nakrájené papričky a šalotku. Podle chuti přidejte vodu.
– Opatrně vmíchejte nakrájený koriandr a mátu. Dejte stranou.
3. Grilujte vepřové maso:
– Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysoký ohýnek.
– Vepřové maso vyndejte z marinády a otřete přebytečnou tekutinu.
– Grilujte vepřové maso zhruba 4-5 minut na každou stranu, nebo dokud není uvařené a má pěknou kůru. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 63°C.
– Nechte maso odpočívat pár minut a pak ho nakrájejte tence napříč vlákny.
4. Kombinujte a podávejte:
– V míse smíchejte nakrájené vepřové maso s připravenou omáčkou. Jemně promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo.
– Ihned podávejte s čerstvou zeleninou a lepkavou rýží.
Užijte si živou, chutnou zkušenost s thajským vodopádovým vepřovým, kde každé sousto spojuje dokonalou harmonii slaných, kyselých a aromatických prvků.