Zurek: Tradiční polská žitná polévka
Zurek, známý také jako Zurek nebo Żurek, je tradiční polská polévka vyrobená ze zkvašené žitné mouky (zakwas) a podávaná s bílou klobásou a vejci. Často konzumovaná během Velikonoc, tato lahodná polévka má pikantní chuť a syté ingredience, což z ní činí oblíbené jídlo v polské kuchyni.
Ingredience:
- 2 šálky žitné mouky
- 4 šálky vody
- 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 šálky nasekané bílé klobásy (biała kiełbasa)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 2 bobkové listy
- 6-8 kuliček pepře
- 1 šálek zakysané smetany
- 4 vařená vejce, na půl
- 2 lžíce křenu (volitelné)
- Sůl a pepř dle chuti
- Nakrájená čerstvá kopr nebo petržel, na ozdobu
Postup:
- ###Příprava kyselého žitného startéru (zakwas)###: Ve středně velké míse smíchejte žitnou mouku s vodou, dokud nedostanete hladké těsto. Mísa zakryjte utěrkou a nechte těsto kvasit při pokojové teplotě po dobu 3-5 dní, každý den míchejte. Směs by měla získat pikantní vůni.
- ###Uvaření klobásy###: V hrnci přiveďte kuřecí nebo zeleninový vývar k varu. Přidejte bílou klobásu a vařte asi 15-20 minut, dokud není klobása úplně hotová. Klobásu vyjměte a odložte stranou, vývar nechte v hrnci.
- ###Příprava základu polévky###: Do stejného hrnce přidejte nasekaný česnek a cibuli do vývaru. Přidejte bobkové listy a pepř. Vařte asi 10 minut, dokud cibule nezměknou a nezhnědnou.
- ###Přidání kyselého startéru###: Pomalu nalijte připravený zakwas (kyselý žitný startér) do hrnce, neustále míchejte. Polévku přiveďte k mírnému varu a pak snižte teplotu, nechte vařit dalších 15 minut. Osolte a opepřete podle chuti.
- ###Dokončení polévky###: Zamíchejte do polévky uvařenou klobásu, zakysanou smetanu a křen (pokud používáte). Nechte polévku zahřát, ale po přidání zakysané smetany nedovolte, aby se vařila, abyste zabránili sražení.
- ###Podávání###: Naplňte polévku do mísy a do každé přidáním na půl vejce. Ozdobte nakrájeným čerstvým koprem nebo petrželí.
Dobrou chuť s touto lahodnou a tradiční polskou polévkou, která může být jak pohodlným zimním jídlem, tak autentickým polským kulinárním zážitkem během svátečních časů, jako jsou Velikonoce!