Vynikající domácí knedlíky: Ideální pro útulnou večeři
Knedlíky jsou lahodná pohodová jídla, která mohou být užívána lidmi všech věkových kategorií. Tyto měkké, těstovité sousta naplněné lahodnými ingrediencemi tvoří sýtlé a uspokojivé jídlo. Bez ohledu na to, zda jsou vařené na páře, vařené nebo smažené na pánvi, knedlíky jsou univerzální a lze je kombinovat s různými omáčkami a přílohami. V této receptuře vyrobíme klasické vepřové a zeleninové knedlíky od základu, zajistíme tak skvělý zážitek jak při přípravě, tak i při konzumaci.
Ingredience:
Těsto:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 šálku horké vody
- 1 polévková lžíce oleje
Náplň:
- 1/2 libry mletého vepřového masa
- 1 šálek jemně nasekaného zelí
- 1/4 šálku nasekaného jarního cibulí
- 1 polévková lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce sezamového oleje
- 1 lžička cukru
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1/4 lžičky soli
Na vaření:
- 2 lžíce rostlinného oleje (pro smažení, pokud je požadováno)
- Voda (pro vaření, pokud je požadováno)
Omáčka k namáčení:
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička chilli oleje (nepovinné)
- 1 polévková lžíce jemně nasekaného jarního cibulí
Postup:
1. Příprava těsta:
- V míse smíchejte mouku a sůl.
- Přidejte horkou vodu a olej a promíchejte, dokud nedostanete hrubé těsto.
- Těsto vyndejte na pomoučený povrch a hněťte asi 5 minut, dokud není hladké a pružné.
- Zakryjte těsto vlhkým hadříkem a nechte odpočívat 30-60 minut.
2. Příprava náplně:
- V míse smíchejte mleté vepřové maso, nastrouhané zelí, jarní cibulí, zázvor a česnek.
- Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej, cukr, bílý pepř a sůl. Dobře promíchejte, dokud nebudou všechny ingredience důkladně spojeny.
3. Sestavení knedlíků:
- Odpočinuté těsto rozkrojte na dvě stejně velké části. Každou část zahnete do dlouhého vále a rozkrojte na 12-15 malých kousků.
- Každý malý kousek zformujte do koule a poté pomocí válečku na těsto rozválce do malého kruhu o průměru asi 3 palce.
- Lžící na střed každého kruhu těsta dejte asi 1 lžičku náplně.
- Těsto přeložte přes náplň tak, aby vznikla poloměsícovitá forma, a okraje pevně stiskněte dohromady. Můžete okraje okřámit, abyste vytvořili dekorativní vzor, pokud si přejete.
4. Vaření knedlíků:
- Pro vaření: Přiveďte hrnec vody k varu. Do hrncu vkládejte knedlíky po částech a vařte asi 5-7 minut, dokud nevyplavou na povrch. Vyjměte lžící s dírkami a nechte okapat.
- Pro smažení na pánvi: Na velké pánvi si rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na středním ohni. Usuňte knedlíky na pánvi do jedné vrstvy a smažte 2-3 minuty, dokud nebudou spodek zlatavě hnědý. Přilijte 1/4 šálku vody na pánvi a přikryjte. Vařte dalších 5-7 minut, dokud voda nezmizí a knedlíky nejsou propečené.
5. Příprava omáčky k namáčení:
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, sezamový olej, chilli olej (pokud používáte) a nasekanou jarní cibuli.
- Dobře promíchejte a podávejte s knedlíky.
Užijte si vaše domácí knedlíky s pikantní a lahodnou omáčkou k namáčení pro naprosto uspokojivé jídlo!