Rigatoni alla Genovese: Sytá italská těstovinová směs perfektní pro nadšence pomalého vaření
„`html
Rigatoni alla Genovese je klasické italské jídlo známé svými bohatými a lahodnými chutěmi. Pocházející ze oblasti Neapolu spíše než z Janova, toto jídlo obsahuje pomalu vařené cibule a jemné hovězí maso, které proměňuje skromné ingredience v luxusní těstovinový zážitek. Perfektní pro útulnou večeři, toto jídlo je oblíbené pro své lahodné, rozplývající se v ústech výsledky.
Ingredience:
- 500g těstovin rigatoni
- 800g hovězího masa (hovězí krk), nakrájeného na větší kusy
- 1,5 kg cibule, na tenké plátky
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 2 mrkve, nakrájené
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu (volitelně)
- Olivový olej
Instrukce:
- ###Příprava: Začněte přípravou všech zeleninových ingrediencí. Na tenké plátky nakrájejte cibuli, nasekejte celer a mrkev a nastrouhejte česnek.
- ###Vaření masa: V hrnci rozpalte několik lžic olivového oleje na střední síle. Orestujte kousky masa ze všech stran, dokud nezezlhnou. Maso vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- ###Vaření zeleniny: Do stejného hrnce přidejte trochu olivového oleje, pokud je potřeba, a pak přidejte cibuli, celer a mrkev. Vařte za občasného míchání, dokud cibule nekaramelizují a zelenina není měkká, asi 30 minut.
- ###Odšťavování: Přidejte nastrouhaný česnek a vařte další minutu. Přilijte bílé víno a oškrabejte dno hrnce od nažloutlých částí.
- ###Vaření guláše: Vraťte maso zpět do hrnce, pak přidejte hovězí vývar, rozmarýn a bobkové listy. Osolte a opepřete. Hrnec přikryjte poklicí, snižte teplotu na minimum a nechte jemně vařit asi 2-3 hodiny, nebo dokud nebude maso měkké a rozpadající se.
- ###Vaření těstovin: Asi 20 minut před dokončením směsi s masem uvařte rigatoni v rozpálené osolené vodě podle pokynů na obalu, dokud nebudou al dente. Uchopte 1 šálek vody, ve které se vařily těstoviny, a pak těstoviny sceďte.
- ###Kombinování ingrediencí: Vyjměte z masa rozmarýn a bobkové listy. Maso rozmějte vidličkou na menší kousky a pak horké rigatoni přidejte přímo do hrnce s masem a cibulí. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu ze zbývající vody z vaření těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- ###Servírování: Podávejte Rigatoni alla Genovese horké, ozdobené nastrouhaným parmazánem, pokud si přejete. Užijte si s robustním červeným vínem a plátkem křupavého chleba.
„`