Klasické korejské kimchi – ostrá, kvašená korejská zeleninová lahůdka
Kimchi je tradiční korejská příloha z kvašené zeleniny, obvykle dochucená chilli paprikou, česnekem, zázvorem a dalšími kořenícími látkami. Je známý svým charakteristickým prudkým chutím a živě červenou barvou. Kimchi je bohaté na vitamíny, pomáhá trávení a lze si ho vychutnat jako přílohu nebo začlenit do různých receptů, například polévek, gulášů a restovaných pokrmů.
Suroviny:
- 1 středně velké čínské zelí
- 1/4 šálku mořské soli
- 4 šálky vody
- 1 malá ředkev daikon, nastrouhaná
- 4 jarní cibulky, nasekané
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
- 1 kousek zázvoru velikosti palce, nastrouhaný
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 3 lžíce korejského červeného chilli pepře (Gochugaru)
- 2 lžíce rybí omáčky (volitelné pro vegetariánskou verzi)
- 1 lžička cukru
- 1/4 šálku sójové omáčky
Návod:
- Omyjte čínské zelí pod tekoucí studenou vodou. Rozkrojte ho na čtvrtiny a vyjměte střed. Rozkrojte čtvrtiny na hrubé kusy přibližně o délce 2 palce.
- V velké míse rozpusťte sůl ve vodě. Přidejte kusy zelí a zatlačte je dolů, aby byly ponořené. Nechte namáčet minimálně 2 hodiny, občas obracíce zelí.
- Po namáčení důkladně zelí opláchněte pod studenou vodou, aby se odstranila přebytečná sůl. Dobře odsajte a dejte stranou.
- V samostatné misce smíchejte ředkev daikon, jarní cibulky a mrkev. Přidejte zázvor, česnek, korejský červený chilli pepř, rybí omáčku (pokud používáte), cukr a sójovou omáčku.
- Přidejte odsazené zelí k zeleninové směsi a rukama jemně vše promíchejte. Dbejte na to, abyste měli rukavice, abyste se vyhnuli podráždění z pepře.
- Těsně zabalte kimchi do čisté, sterilované sklenice a zatlačte dolů, abyste odstranili vzduchové bubliny. Nechte pár místa nahoře, abyste umožnili fermentaci.
- Sklenici zakryjte volně víčkem, aby mohl plyn uniknout. Nechte kimchi stát při pokojové teplotě 1-2 dny, aby začalo kvasit. Během této doby můžete každý den tlačit kimchi dolů, aby zůstává ponořeno ve vlastní šťávě.
- Po prvotní fermentaci přesuňte sklenici do lednice. Kimchi bude nadále pomalu fermentovat a získává více chuti. Lze skladovat v lednici několik týdnů až měsíců.
Vychutnejte si vaše domácí korejské kimchi jako pikantní přílohu ke svým jídlům nebo ho použijte k obohacení různých pokrmů jeho jedinečnou a lahodnou chutí!