Výtečná paella ve valencijském stylu
Paella je klasické španělské jídlo pocházející z regionu Valencie. Proslulá svými sytými barvami a bohatými chutěmi, paella ve valencijském stylu je lákavou kombinací šafránem ochucené rýže, šťavnatých mořských plodů, šťavnatého kuřete a různých druhů zeleniny. Toto jídlo je ideální pro společné setkání, kde spojuje lidi při hostině, která je jak vizuálně ohromující, tak lahodná.
Suroviny:
– 1 hrnek rýže bomba (lze použít arborio)
– 1 liber kuřecích stehen, nakrájených na kousky
– 12 velkých krevet, oloupaných a očištěných
– 1 liber mušlí, vyčištěných a oloupaných
– 1 červená paprika, nakrájená
– 1 zelená paprika, nakrájená
– 1/2 hrnku zelených fazolků, nasekaných napůl
– 1/2 hrnku na kostičky nakrájených rajčat
– 1 střední cibule, nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 4 hrnky kuřecího vývaru (nejlépe nízkosodný)
– 1/2 lžičky šafránu, rozdrceného a namočeného ve 2 lžících teplé vody
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř dle chuti
– 4 lžíce olivového oleje
– Citronové dělíčky k podávání (volitelné)
– Čerstvá petržel k dochucení (volitelné)
Postup:
1. Příprava surovin:
– Začněte přípravou všech surovin. Omyjte a nakrájejte zeleninu, oloupejte a očistěte krevety a nakrájejte kuře na kousky.
2. Opečení kuřete a zeleniny:
– Ve velké paele nebo široké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte kousky kuřete, osolte je a opečte je dozlatova ze všech stran. Kuře vyjměte z pánve a odložte stranou.
– Do stejné pánve přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nejsou měkké a voňavé. Poté přidejte papriky, zelené fazolky a rajčata na kostičky. Vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
3. Přidání rýže a vývaru:
– Vhoďte do pánve rýži bomba a dobře ji promíchejte s zeleninovou směsí. Přidejte uzenou papriku a namočený šafrán. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně rozložily.
– Nalijte kuřecí vývar a jemně promíchejte, aby se rýže rovnoměrně rozložila.
4. Sestavení a vaření paelly:
– Vraťte opékané kousky kuřete zpět do směsi rýže. Na vrch rozložte krevety a mušle.
– Od tohoto okamžiku směs nemačkejte. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu. Nechte ji vařit asi 5 minut, pak snižte teplotu na středně slabou. Nechte ji vařit asi 20 minut, dokud rýže není měkká a většina tekutiny se nevstřebá.
5. Vytvoření socarratu:
– Abyste dosáhli oblíbeného socarratu, tedy křupavého spodního povrchu, během posledních 2-3 minut vaření zvyšte teplotu na vysokou. Měli byste slyšet slabý praskavý zvuk.
– Pozor, nepřipečte dno, ale nechte vytvořit zlatý, křupavý povrch.
6. Odpočinek a podávání:
– Odstraňte pánvi z tepla a přikryjte ji hliníkovou fólií. Nechte paellu odpočívat asi 5 minut, aby se chutě splynuly.
– Podávejte s čerstvou petrželí a citronovými dělíčky, pokud chcete.
Užijte si výtečnou paellu ve valencijském stylu, jídlo, které přináší autentickou chuť Španělska přímo na váš stůl!