Nebezpečně dobrý kuřecí satay s pikantní arašídovou omáčkou
Kuřecí satay je oblíbené jídlo z jihovýchodní Asie, které spočívá v marinovaných, grilovaných kuřecích špízcích podávaných s bohatou, pikantní arašídovou omáčkou. Jedná se o dokonalou kombinaci slaných, sladkých a pikantních chutí, která z něj činí nezaměnitelný předkrm nebo hlavní chod.
Ingredience:
Na kuřecí satay:
– 1 libra kuřecích prsou nebo stehen bez kostí a kůže, nakrájených na tenké proužky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce rostlinného oleje
– Dřevěné špejle, namočené ve vodě po dobu 30 minut
Na arašídovou omáčku:
– 1/2 šálku hladkého arašídového másla
– 1/4 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku kokosového mléka
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
– 1 lžíce srirachy nebo jiné ostřejší omáčky (dle chuti)
– 1 lžička nastrouhaného zázvoru
– 2 stroužky česneku, nasekané
– Voda, podle potřeby k zředění omáčky
Postup:
1. Příprava marinády:
V misce smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, hnědý cukr, limetkovou šťávu, kurkumu, koriandr, kmín, česnek a rostlinný olej. Dobře promíchejte.
2. Marinování kuřete:
Přidejte kuřecí proužky do marinády, aby byly dobře obalené. Zakryjte a vložte do lednice minimálně na 1 hodinu, nebo přes noc pro intenzivnější chuť.
3. Příprava arašídové omáčky:
Ve středně velké míse smíchejte arašídové máslo, sójovou omáčku, kokosové mléko, hnědý cukr, limetkovou šťávu, srirachu, zázvor a česnek. Míchejte dohladka. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji vodou, postupně přidávejte lžíci po lžíci, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
4. Předehřejte gril:
Rozehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Lehce potřete mřížku olejem, aby se jídlo nelepilo.
5. Sestavení špejlí:
Navlékněte marinované kuřecí proužky na namočené dřevěné špejle.
6. Grilování kuřete:
Grilujte špejle s kuřetem asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nebude uvařené a mírně zezlátnuté.
7. Podávání:
Sundejte kuřecí satay z grilu a podávejte teplé, s pikantní arašídovou omáčkou. Ozdobte nasekanou koriandrovou nati a plátky limetky dle potřeby.
Užijte si neodolatelné chutě tohoto nebezpečně dobrého kuřecího satay s pikantní arašídovou omáčkou, jídlo, které se jistě stane oblíbeným ve vaší kuchyni!