Salát s kvinoou a halloumim se sladce-limunovým dresinkem
Tento sytý a výživný salát s kvinoou a halloumim kombinuje bohatou, ořechovou chuť kvinoi s osolí, kořením a grilovaným sýrem halloumi. Promíchaný s čerstvou, barevnou zeleninou a pikantním sladce-limunovým dresinkem, tento pokrm je příjemně osvěžující. Skvělý na lehký oběd nebo zdravou večeři, jeho mix textur a chutí potěší vaše chuťové buňky.
Suroviny:
- 1 hrnek kvinoi, propláchnutá
- 2 hrnky vody
- 1 kostka (8 uncí) sýra halloumi, nakrájená na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek cherry rajčat, rozpůlených
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
- 1/4 hrnku čerstvé petržele, nasekané
- 2 lžíce mátové lístky, nasekané
Na dresink:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- V hrnci přiveděte vodu k varu. Přidejte kvinoi, snižte plamen, přiklopte a vařte přibližně 15 minut, dokud voda není vsáknutá a kvinoa není měkká. Odstraňte z tepla a nechte stát přikryté 5 minut. Prohrňte vidličkou a nechte vychladnout.
- Zatímco se vaří kvinoia, zahřejte grilovací pánev na středně silném plameni. Plátky halloumi potřete olivovým olejem a na grilu každou stranu grilujte 2-3 minuty, dokud nevytvoří křupavou kůrku a nezezloutnou. Odložte stranou.
- V míse smíchejte vařenou kvinoiu, cherry rajčata, okurku, papriku, červenou cibuli, petrželku a mátove lístky.
- Pro dresink promíchejte v misce olej, citronovou šťávu, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř, dokud nevznikně homogenní směs.
- Nalijte dresink přes salát a jemně promíchejte.
- Dekorujte salát grilovanými plátky halloumi a podávejte ihned. Dobrou chuť k Salátu s kvinoou a halloumim se sladce-limunovým dresinkem!