Vegetariánský festival minestrone: chutná směs čerstvosti
Tento vegetariánský minestrone je sytá italská polévka plná různých druhů zeleniny, fazolí a těstovin, která je vydatným a uspokojivým jídlem. Sytý čerstvými chutěmi a živými barvami, je ideální pro výživnou večeři nebo jako pohodlný oběd.
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 paprika, nasekaná
- 1 plechovka (14,5 uncí) nakrájených rajčat
- 1 plechovka (15 uncí) bílých fazolí, sceděných a opláchnutých
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 1 hrnek malých těstovin (např. ditalini nebo lokše)
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř dle chuti
- Nakrájená čerstvá petržel (na potření)
- Strouhaný parmazán (volitelně)
Postup:
- Rozehřejte olivový olej v hrnci na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 3-4 minuty.
- Přidejte do hrnce mrkev, celer, cuketu, žlutou cuketu a papriku. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina nezačne změkčovat, asi 5-7 minut.
- Přidejte nakrájená rajčata (s šťávou), bílé fazole, zeleninový vývar, bazalku, oregano a bobkový list. Vařte směs až do varu.
- Až začne vřít, přidejte do hrnce těstoviny. Snížte oheň na mírný plamen a vařte, dokud těstoviny nebudou al dente a zelenina měkká, asi 10-12 minut.
- Ochutnejte polévku solí a pepřem podle chuti. Před podáváním odstraňte bobkový list.
- Nalejte polévku do miskiček a ozdobte čerstvou petrželí. Pokud chcete, posypte strouhaným parmazánem.
Užijte si sytý a výživný Vegetariánský minestrone!