Pečená lilek Parmigiana – Vrstvy jemného lilkového sýra s bohatou rajčatovou omáčkou a rozpuštěným sýrem
Pečená lilek Parmigiana je klasické italsko-americké jídlo, které se skládá z vrstev osmahnutých a pečených plátků lilku, bohaté rajčatové omáčky a roztomilého rozpuštěného sýra. Toto syté, povzbuzující jídlo může sloužit jako hlavní chod a skvěle ladí s přílohou těstovin nebo jednoduché zelené saláty.
Ingredience
Lilek:
– 2 velké lilky, nakrájené na plátky tloušťky 1/2 palce
– Sůl na odsátí
Obalování:
– 1 šálek hladké mouky
– 4 velká vejce, rozšlehaná
– 2 šálky strouhanky (nejlépe italského stylu)
Rajčatová omáčka:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 malá cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, rozmačkané
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička sušeného bazalku
– 1/2 lžičky červené papriky vločky (nepovinné)
– 28 unci drcených rajčat
– Sůl a pepř podle chuti
Sestavení:
– 2 šálky nastrouhaného mozzarelly
– 1 šálek nastrouhaného parmezánu
– 1/4 šálku nasekaného čerstvého bazalku (nepovinné)
– Olivový olej na pokapaní
Postup
1. Příprava lilků:
– Ke každé straně plátků lilek hojně posypte solí a dejte je na plech vyložený papírovými utěrkami. Nechte lilek odstát asi 30 minut, aby se zbavil nadbytečné vlhkosti a hořkosti.
– Po 30 minutách opláchněte sůl a plátky lilek osušte papírovými utěrkami.
2. Obalování lilku:
– Předehřejte troubu na 200°C.
– Připravte si stanici na obalování se třemi mělkými mísami: jednu s moukou, jednu s rozšlehanými vejci a jednu se strouhankou.
– Každý plátek lilek obalte v mouce, ponořte do rozšlehaných vajec a obalte ve strouhance. Plátky lilek položte na plech vyložený pečicím papírem.
– Pečte plátky lilek asi 20 minut, v polovině obratte, dokud nezískají zlatavou barvu. Vyjměte z trouby a odložte. Snížte teplotu trouby na 190°C.
3. Příprava rajčatové omáčky:
– Na středně velké pánev zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud není měkká a průsvitná, asi 5-7 minut.
– Přidejte rozmačkaný česnek, oregano, bazalk a červenou papriku (pokud používáte), a restujte dalších 1–2 minuty, dokud omáčka nezačne vonět.
– Vmíchejte drcená rajčata a osolte a opepřete. Nechte omáčku vařit asi 10-15 minut, dokud nezahustí.
4. Sestavení jídla:
– Na velkém pekáči rozetřete tenkou vrstvu rajčatové omáčky.
– Na omáčku uspořádejte vrstvu pečených plátků lilku.
– Přidejte vrstvu mozzarelly a parmezánu nad lilky.
– Opakujte vrstvy, zakončete vrstvou sýra nahoře.
5. Pečení a podávání:
– Vrchní vrstvu zakápněte trochou olivového oleje a pokryjte pekáč alobalen.
– Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut. Odstraňte alobal a pečte dalších 15–20 minut, dokud sýr nebude bublající a zlatohnědý.
– Nechte jídlo chvíli vychladnout před podáváním. Podávejte s nasekaným čerstvým bazalkem, pokud si přejete.
– Podávejte teplé a pochutnejte si na vaší lahodné pečené lilkové Parmisaně!