Thajské zelené kari s tofu a zeleninou: Chutná a výživná lahůdka
Thajské zelené kari s tofu a zeleninou je živé, aromatické a kořeněné jídlo, které dokonale vyváží hojnost kokosového mléka s čerstvými chutěmi zeleného kari pasty, bylinek a zeleniny. Toto jídlo je nejen chutné, ale také zdravé, čímž se stává oblíbeným mezi milovníky asijské kuchyně. S tofu jako bází bílkovin je také skvělou volbou pro vegetariány a vegany.
Suroviny:
– 1 lžíce rostlinného oleje
– 1 cibule, na tenké plátky
– 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1 lžíce čerstvého zázvoru, nadrobno nakrájeného
– 2 lžíce thajské zelené kari pasty
– 1 plechovka (14 oz) kokosového mléka
– 1 hrnek zeleninového vývaru
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1 červená paprika, na tenké plátky
– 1 cuketa, na tenké plátky
– 1 hrnek cuketových lusků
– 1 hrnek květáku
– 1 blok tuhého tofu, odkapaného a nakrájeného na kostky
– 1/4 hrnku čerstvé bazalkové nalist a listy
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé koriandrové lístky
– 1 lžíce limetkové šťávy
– Vařená jasmínová rýže (k podávání)
Pokyny:
1. Rozpalte olej: Větší pánev nebo wok rozpalte rostlinný olej na střední teplotu.
2. Osmahněte aromatické přísady: Přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli a vařte, dokud se nezměkne, asi 3-4 minuty. Poté přidejte nadrobno nasekaný česnek a zázvor, míchejte další minutu, dokud nebudou vonět.
3. Přidejte kari pastu: Zamíchejte thajskou zelenou kari pastu a vařte 1-2 minuty, aby chutě splynuly.
4. Smíchejte tekutiny: Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar, důkladně zamíchejte. Nechte směs provařit.
5. Ochutnejte: Přidejte sójovou omáčku a hnědý cukr, zamíchejte, dokud se nerozpustí.
6. Přidejte zeleninu a tofu: Přidejte do pánve červenou papriku, cuketu, cuketové lusky a květákové růžičky. Nechte vařit 6-8 minut, dokud zelenina nebude měkká, ale stále křupavá. Přidejte nakrájené tofu a jemně promíchejte, aby se obalilo kari omáčkou.
7. Dokončete bylinky: Vypněte ohniště a pak vmíchejte čerstvé lístky bazalky, nasekaný koriandr a limetkovou šťávu.
8. Podávejte: Thajské zelené kari podávejte s vařenou jasmínovou rýží. Užijte si lahodné a zdravé jídlo!
Toto thajské zelené kari s tofu a zeleninou je oslnivé jídlo, které vaše chuťové buňky přenese na rušné ulice Thajska. Nebojte se upravit úroveň koření a přizpůsobit zeleninu podle vašich představ.