Kuře pečené se zahnaťarem a bylinkovou tahini omáčkou
Kuře pečené se zahnaťarem a bylinkovou tahini omáčkou je lahodné a slané středovýchodní pokrm inspirovaný středovýchodní kuchyní, který kombinuje aromatické chutě zahnaťarových koření s krémovou chutí tahini omáčky. Tento pokrm je ideální pro rodinnou večeři nebo jako impozantní jídlo pro hosty. Kuře je marinováno směsí koření a bylinek, poté upečeno do dokonalosti. Podávejte ho s kapkou bylinkové tahini omáčky, která dodá skvělý krémový a pikantní kontrast.
Suroviny:
Na kuře pečené se zahnaťarem:
- 4 kuřecí stehna s kostí a kůží
- 2 lžíce zahnaťarového koření
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 citron, nastrouhaná kůra a šťáva
- Sůl a černý pepř podle chuti
- Nakrájená čerstvá petržel (na ozdobu)
Na bylinkovou tahini omáčku:
- 1/2 hrnku tahini omáčky
- 1/4 hrnku vody
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvé nasekané petržele
- 1 lžíce čerstvé nasekané kopr
- Sůl a černý pepř podle chuti
Postup:
- Marinování kuřete: V misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, nastrouhanou kůru citronu, citronovou šťávu, zahnaťarové koření, sůl a černý pepř. Přidejte kuřecí stehna a promíchejte, aby byla marináda rovnoměrně rozložena. Zakryjte a dejte do lednice minimálně na 1 hodinu nebo nejlépe přes noc pro nejlepší výsledky.
- Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 200°C.
- Pečení kuřete: Položte marinovaná kuřecí stehna na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30-35 minut, nebo dokud kuře není propečené a kůže křupavá a zlatohnědá. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 75°C.
- Příprava bylinkové tahini omáčky: Zatímco se kuře peče, připravte omáčku. V míse smíchejte tahini, vodu, nasekaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej, čerstvou petržel a kopr, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Ochutnejte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Podávání: Vytáhněte kuře z trouby a nechte ho odpočinout pár minut. Uložte kuřecí stehna na servírovací mísu, pokapejte bylinkovou tahini omáčkou a ozdobte nasekanou čerstvou petrželí. Podávejte teplé a dobrou chuť!