Šťavnaté tuňákové steak s křupavou kůrkou z sezamu a citrusovo-sojovou redukcí
Nechte se unést lahodnou kombinací chutí s těmito tuňákovými steaky obalenými v sezamu. Marinované ve zářivé směsi citrusů a sóji tyto tuňákové steaky zdobí dokonale upečená kůrka s vrstvou sezamových semínek. K tomu přidává pikantní citrusovo-sojová redukce dotek slané a kořenité chuti, což z tohoto pokrmu činí pravé kulinářské mistrovské dílo.
Suroviny:
– 4 čerstvé tuňákové steaky (přibližně 170 g každý)
– 1/4 šálku sójové omáčky
– 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
– 2 lžíce limetkové šťávy
– 2 lžíce sezamového oleje
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce medu
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 lžíce čerstvé nasekané zázvoru
– 1/4 šálku sezamových semínek (bílých nebo černých)
– Sůl a pepř podle chuti
Pro citrusovo-sojovou redukci:
– 1/2 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
– 2 lžíce limetkové šťávy
– 1 lžíce medu
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 lžička čerstvého nasekaného zázvoru
Příprava:
Marinování tuňáka:
1. V misce smíchejte sójovou omáčku, pomerančovou šťávu, limetkovou šťávu, sezamový olej, olivový olej, med, nasekaný česnek a nasekaný zázvor.
2. Tuňákové steaky dejte do mělké mísy a zalijte marinádou. Ujistěte se, že jsou steaky dobře potřeny.
3. Přikryjte a dejte do lednice minimálně na 30 minut, ideálně až na 2 hodiny pro intenzivnější chuť.
Příprava citrusovo-sojové redukce:
1. V malém hrnci kombinujte sójovou omáčku, pomerančovou šťávu, limetkovou šťávu, med, nasekaný česnek a nasekaný zázvor.
2. Směs přiveďte k varu na středním ohni. Nechte redukovat asi na polovinu za občasného míchání, dokud se trochu nezahustí (přibližně 10-15 minut).
3. Odstraňte z tepla a odložte stranou.
Tuňákové steaky s sezamem:
1. Tuňákové steaky vyjměte z marinády a osušte je papírovými ubrousky.
2. Ochutnejte obě strany steaků solí a pepřem.
3. Na talíři rozetřete sezamová semínka. Každý tuňák obalte v sezamových semínkách, aby byly obalené ze všech stran.
4. Rozpalte velkou nepřilnavou pánvičku na středně vysoký oheň. Přidejte trochu olivového oleje, pokud je to třeba.
5. Jakmile se pánvička zahřeje, zapečte tuňákové steaky asi 1-2 minuty na každé straně pro krátké propečení nebo 3-4 minuty pro středně propečené, podle vašeho gusta. Sezamová semínka by měla vytvořit zlatavou kůrku.
6. Tuňákové steaky vyjměte z pánvičky a nechte odpočinout pár minut.
Podávání:
1. Nastříhejte tuňákové steaky na tenké plátky.
2. Nařeďte připravenou citrusovo-sojovou redukci přes plátky tuňáka.
3. Podávejte ihned s přílohou dle vašeho výběru, například sevařenou zeleninou, rýží nebo salátem.
Dobrou chuť s vašimi lahodnými tuňákovými steaky obalenými v sezamu a citrusovo-sojovou redukcí!