Jambalaya: Chuťově bohatá kreolská lahůdka, která vás přenese do New Orleans.

2024-07-16
Jambalaya: A Flavorful Creole Delight to Transport Your Taste Buds to New Orleans

Jambalaya: Chutná kreolská lahůdka, která vás svým aroma přenese přímo do New Orleansu

Jambalaya je klasické kreolské jídlo, které spojuje harmonickou směs chutí z bohatých kulinářských tradic Louisiany. Kombinací lahodných mas, různých zelenin a aromatických koření je toto jídlo oslavou syté chuti a kulturního dědictví. Ať už si ho užijete při slavnostním setkání nebo jako pohodlné jídlo v útulný večer, jambalaya slibuje uspokojivý kulinářský zážitek.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 450 gramů kuřecích stehen bez kosti, nakrájených na kousky
  • 450 gramů klobásy Andouille, nakrájené
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 stonky celeru, nakrájené
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 plechovka (400 gramů) nasekaných rajčat
  • 1 hrnek dlouhozrnné bílé rýže
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky kajenského pepře (volitelně, pro pikantnost)
  • 450 gramů nevařených krevet, oloupaných a očištěných
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na plátky (na ozdobu)
  • Nakrájená čerstvá petržel (na ozdobu)

Postup:

  1. Rozpalte olivový olej v hrnci nebo nizozemském hrnci na středním ohni.
  2. Přidejte kuřecí stehna do hrnce a smažte je, dokud nezezlhnou. Poté je odstraňte a odložte stranou.
  3. Přidejte plátky klobásy Andouille do hrnce a smažte je, dokud nezezrznejí. Poté je odstraňte a odložte vedle kuřecího masa.
  4. Do stejného hrnce přidejte cibuli, papriky a celer. Smažte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
  5. Přidejte česnek a smažte další minutu, dokud nezačne vonět.
  6. Zamíchejte nasekaná rajčata, rýži, kuřecí vývar, uzenou papriku, tymián, oregano a kajenský pepř (pokud máte). Dobře promíchejte.
  7. Vraťte kuřecí maso a klobásu do hrnce. Dovolte, aby záleželo.
  8. Snížte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a vařte 20-25 minut, nebo dokud se rýže uvaří a většina tekutiny se absorbuje.
  9. Vmíchejte krevety a vařte dalších 5 minut, nebo dokud krevety nezezrají a neuvřou.
  10. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
  11. Před podáváním ozdobte jarní cibulkou a nakrájenou petrželí.

Vychutnejte si tuto sytou a aromatickou jambalayu, pohodlné a radostné jídlo, které skvěle zachycuje ducha kuchyně New Orleansu!

Don't Miss

Parmesan Risotto with Mushroom Medley and Roasted Pine Nuts

Rizoto s parmazánem s houbami a restovanými piniovými oříšky

Římský krém s hříbkovou směsí a restovanými piniovými oříšky Římský
Yakitori with Zesty Teriyaki Glaze – Japanese Grilled Chicken Skewers with a Tangy Twist

Japonské kuřecí špízy yakitori s pikantní teriyaki polevou – Grilovaná kuřecí masa se šťavnatým nádechem.

Yakitori se živým teriyaki glazem – japonské kuřecí špejle se