Jambalaya: Chutná kreolská lahůdka, která vás svým aroma přenese přímo do New Orleansu
Jambalaya je klasické kreolské jídlo, které spojuje harmonickou směs chutí z bohatých kulinářských tradic Louisiany. Kombinací lahodných mas, různých zelenin a aromatických koření je toto jídlo oslavou syté chuti a kulturního dědictví. Ať už si ho užijete při slavnostním setkání nebo jako pohodlné jídlo v útulný večer, jambalaya slibuje uspokojivý kulinářský zážitek.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 450 gramů kuřecích stehen bez kosti, nakrájených na kousky
- 450 gramů klobásy Andouille, nakrájené
- 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 2 stonky celeru, nakrájené
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka (400 gramů) nasekaných rajčat
- 1 hrnek dlouhozrnné bílé rýže
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky kajenského pepře (volitelně, pro pikantnost)
- 450 gramů nevařených krevet, oloupaných a očištěných
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 2 jarní cibulky, nakrájené na plátky (na ozdobu)
- Nakrájená čerstvá petržel (na ozdobu)
Postup:
- Rozpalte olivový olej v hrnci nebo nizozemském hrnci na středním ohni.
- Přidejte kuřecí stehna do hrnce a smažte je, dokud nezezlhnou. Poté je odstraňte a odložte stranou.
- Přidejte plátky klobásy Andouille do hrnce a smažte je, dokud nezezrznejí. Poté je odstraňte a odložte vedle kuřecího masa.
- Do stejného hrnce přidejte cibuli, papriky a celer. Smažte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a smažte další minutu, dokud nezačne vonět.
- Zamíchejte nasekaná rajčata, rýži, kuřecí vývar, uzenou papriku, tymián, oregano a kajenský pepř (pokud máte). Dobře promíchejte.
- Vraťte kuřecí maso a klobásu do hrnce. Dovolte, aby záleželo.
- Snížte teplotu na minimum, přiklopte poklicí a vařte 20-25 minut, nebo dokud se rýže uvaří a většina tekutiny se absorbuje.
- Vmíchejte krevety a vařte dalších 5 minut, nebo dokud krevety nezezrají a neuvřou.
- Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
- Před podáváním ozdobte jarní cibulkou a nakrájenou petrželí.
Vychutnejte si tuto sytou a aromatickou jambalayu, pohodlné a radostné jídlo, které skvěle zachycuje ducha kuchyně New Orleansu!