Maďarský guláš: Sýte a pohodlné jídlo bohaté na chuť
Maďarský guláš je tradiční východoevropské jídlo, které je slané, syté jídlo plné něžných kousků hovězího masa, zeleniny a kořeněného vývaru s paprikou. Často se podává s chlebem, brambory nebo nudlemi, což z něj dělá rozmanité a výživné jídlo ideální na jakoukoli příležitost. Klíčem k autentickému maďarskému guláši je použití vysoce kvalitní papriky, která přidává hloubku, teplotu a krásně rudou barvu jídlu.
Ingredience
- 2 libry hovězího masa (hovězí krk), nakrájeného na kostky 2,5 cm
- 2 velké cibule, jemně nasekané
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 3 lžíce maďarské sladké papriky
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 paprika, nakrájená
- 3 velké mrkve, nakrájené
- 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 6 šálků hovězího vývaru
- Soľ a pepř podle chuti
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sušená petrželka (na ozdobu)
Pokyny
- V rendlíku při středně silném plameni ohřejte rostlinný olej. Přidejte kousky masa a zprudka je zprudka osmažte ze všech stran. Místo masa dejte stranou.
- Do stejného rendlíku přidejte nastrouhané cibule a vařte, dokud nezezltnou, asi 5 minut. Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Vraťte maso zpět do rendlíku a přidejte papriku a kmín. Dobře promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo kořením.
- Přidejte rajčatový protlak a nakrájenou papriku. Vše dobře promíchejte a vařte asi 2 minuty.
- Přilijte hovězí vývar a nechte směs přivést k varu. Snížte teplotu na minimum, přidejte víko a nechte povařit přibližně 1,5 hodiny nebo dokud maso není měkké.
- Přidejte nakrájenou mrkev a brambory do rendlíku. Pokračujte v vaření dalších 30 minut, nebo dokud zelenina není měkká.
- Ochutnejte guláš solí a pepřem podle chuti. Pokud je guláš příliš hustý, můžete přidat trochu víc hovězího vývaru nebo vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
- Sundejte rendlík z ohně a nechte guláš chvíli odpočinout před podáním. Udejte s nasekanou petrželkou a podávejte teplé s chlebem, bramborami nebo nudlemi.
Užijte si svůj chutný a sýte maďarský guláš!