Šťavnatý kórejský Dak Galbi: Chuťově pikantní směs kuřete a zeleniny
Dak Galbi je oblíbené korejské jídlo známé pro své pikantní, chuťově intenzivní příchutě a živou směs něžného kuřecího masa a různé zeleniny. Toto jídlo bývá často vařeno přímo u stolu před hosty, což z něj činí zábavný a interaktivní zážitek. Pikantní marináda se během smažení spojí s kuřetem a zeleninou, čímž vytvoří lahodné a sýtné jídlo, které se skvěle hodí s misou páry rýže.
Ingredience:
- 450 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůže, nakrájených na kousky velikosti sousta
- 1 malá sladká brambora, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- 1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1/2 malého zelí, nasekané
- 1 malá cibule, nakrájená
- 120 g rýžových koláčků (tteokbokki), namočených ve studené vodě
- 2 kousky jarní cibulky, nakrájené na 5 cm dlouhé kousky
- 2 lžíce rostlinného oleje
Pikantní Marináda:
- 4 lžíce gochujangu (korejské červené chilli pasta)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce gochugaru (korejské červené chilli vločky)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sezamového oleje
- 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 1 kousek zázvoru (cca 2,5 cm), nadrobno nasekaný
- 1 lžíce sezamových semínek
Postup:
- V míse smíchejte všechny ingredience pikantní marinády. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nebude dobře promíchaná.
- Přidejte kuřecí kousky do mísy a promíchejte, dokud nebudou všechny kousky rovnoměrně potaženy marinádou. Nechte marinovat v lednici minimálně 30 minut, ideálně 1 hodinu.
- V hrnci s tlustým dnem nebo nelepivé pánvi rozehřejte rostlinný olej na střední oheň.
- Jakmile se olej prohřeje, přidejte marinované kuřecí kousky do pánve a vařte přibližně 5 minut, často míchajte.
- Ztlumte oheň na střední úroveň a přidejte do pánve sladkou bramboru, mrkev, zelí a cibuli. Dobře promíchejte. Vařte dalších 7-8 minut, dokud se zelenina začne změkčovat.
- Odklopte uvařené rýžové koláčky a přidejte je do pánve spolu s jarní cibulkou. Vše důkladně promíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud nejsou rýžové koláčky měkké a jídlo je dobře prohřáté.
- Podávejte teplé, ozdobené dalšími sezamovými semínky a jarní cibulkou dle libosti, spolu s párou rýže.
Vychutnejte si pikantní, chuťově intenzivní a nasycující příchutě tohoto klasického korejského jídla Dak Galbi!