Korejské pikantné Dak Galbi: Chutné restované kurča a zelenina

2024-07-14
Spicy Korean Dak Galbi: Savory Stir-fried Chicken and Vegetables

Šťavnatý kórejský Dak Galbi: Chuťově pikantní směs kuřete a zeleniny

Dak Galbi je oblíbené korejské jídlo známé pro své pikantní, chuťově intenzivní příchutě a živou směs něžného kuřecího masa a různé zeleniny. Toto jídlo bývá často vařeno přímo u stolu před hosty, což z něj činí zábavný a interaktivní zážitek. Pikantní marináda se během smažení spojí s kuřetem a zeleninou, čímž vytvoří lahodné a sýtné jídlo, které se skvěle hodí s misou páry rýže.

Ingredience:

  • 450 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůže, nakrájených na kousky velikosti sousta
  • 1 malá sladká brambora, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 1 malá mrkev, oloupaná a nakrájená
  • 1/2 malého zelí, nasekané
  • 1 malá cibule, nakrájená
  • 120 g rýžových koláčků (tteokbokki), namočených ve studené vodě
  • 2 kousky jarní cibulky, nakrájené na 5 cm dlouhé kousky
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Pikantní Marináda:

  • 4 lžíce gochujangu (korejské červené chilli pasta)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce gochugaru (korejské červené chilli vločky)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
  • 1 kousek zázvoru (cca 2,5 cm), nadrobno nasekaný
  • 1 lžíce sezamových semínek

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny ingredience pikantní marinády. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí a omáčka nebude dobře promíchaná.
  2. Přidejte kuřecí kousky do mísy a promíchejte, dokud nebudou všechny kousky rovnoměrně potaženy marinádou. Nechte marinovat v lednici minimálně 30 minut, ideálně 1 hodinu.
  3. V hrnci s tlustým dnem nebo nelepivé pánvi rozehřejte rostlinný olej na střední oheň.
  4. Jakmile se olej prohřeje, přidejte marinované kuřecí kousky do pánve a vařte přibližně 5 minut, často míchajte.
  5. Ztlumte oheň na střední úroveň a přidejte do pánve sladkou bramboru, mrkev, zelí a cibuli. Dobře promíchejte. Vařte dalších 7-8 minut, dokud se zelenina začne změkčovat.
  6. Odklopte uvařené rýžové koláčky a přidejte je do pánve spolu s jarní cibulkou. Vše důkladně promíchejte a vařte dalších 5 minut, dokud nejsou rýžové koláčky měkké a jídlo je dobře prohřáté.
  7. Podávejte teplé, ozdobené dalšími sezamovými semínky a jarní cibulkou dle libosti, spolu s párou rýže.

Vychutnejte si pikantní, chuťově intenzivní a nasycující příchutě tohoto klasického korejského jídla Dak Galbi!

Don't Miss

Golden Vegan Yams with Savory Glaze

Zlaté vegánske jamy s dochucovacou polevou

Zlaté vegánske sladké zemiaky so slanou polevou Zlaté vegánske sladké
Classic Slow-Cooked Beef Bourguignon: French Comfort in a Bowl

Klasické hovädzie Bourguignon pomaly dusené: Francúzska pohoda v miske

Klasické kučeravé hovädzie bourguignonské: Francúzske pohodlné jedlo v miske Beef