Mapo Tofu: Pikantní a slaná čínská klasika

2024-07-14
Mapo Tofu: A Spicy and Savory Chinese Classic

Mapo Tofu: Klasická kořeněná a pikantní čínská specialita

„`html

Mapo Tofu je tradiční čínské jídlo pocházející ze S’čuanské provincie, známé svými odvážnými chutěmi a pikantní ostrou chutí. Toto jídlo se skládá z měkkých kostek tofu v lahodném, pikantním omáčce vyrobené z fermentované široké čerstvé fazole a s’čuanských pepřových zrnek, často s mletým vepřovým nebo hovězím masem. Mapo Tofu se obvykle podává přes vařenou rýži, čímž se stává pokrmem, který je jak pohodlný, tak osvěžující.

Suroviny:

  • 1 kostka (400g) měkkého tofu
  • 200g mletého vepřového nebo hovězího masa
  • 2 polévkové lžíce s’čuanské široké fazolové pasty (Doubanjiang)
  • 1 polévková lžíce fermentovaných černých fazolí (Douchi), jemně nasekaných
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 čajové lžičky čerstvého zázvoru, nasekaného
  • 1 polévková lžíce s’čuanských pepřových zrn, opečených a namletých
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce rýžového vína nebo sherry
  • 1 hrnek kuřecího vývaru nebo vody
  • 1 čajová lžička kukuřičné mouky smíchané s 2 polévkovými lžícemi vody (škrobátka)
  • 2-3 jarní cibulky, nasekané
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Vařená rýže, k podávání

Postup:

  1. Nakrájejte tofu na 1palcové kostky a odložte.
  2. Rozpalte olej v velké pánvi nebo woku na středně vysokou teplotu. Přidejte mleté maso a restujte ho, dokud nebude zezlá, stále ho rozdělujte na malé kousky.
  3. Do pánve přidejte nasekaný česnek a zázvor a osmažte asi 30 vteřin, dokud nezačnou vonět.
  4. Na panvu vmíchejte nakrájené fermentované černé fazole a s’čuanskou širokou fazolovou pastu. Vařte dalších 1-2 minuty.
  5. Přidejte do pánve sójovou omáčku, rýžové víno a kuřecí vývar. Promíchejte.
  6. Opatrně přidejte kostky tofu do omáčky a jemně míchejte, abyste je neroztřískali. Nechte směs lehce provařit asi 5 minut.
  7. Pomalu přilijte škrobatku do pánve a jemně míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  8. Posypte namletá s’čuanská pepřová zrnka po vrchu a vmíchejte nakrájené jarní cibulky.
  9. Podávejte Mapo Tofu teplé přes vařenou rýži.

„`

John Washington

John Washington je vynikající autor a myslitel v oblastech nových technologií a fintech. Drží titul magistra v oboru řízení informačních technologií z prestižní Claremont Graduate University, kde si vybudoval odborné znalosti na pomezí financí a technologií. S více než desetiletou zkušeností ve finančním sektoru pracoval John jako seniorní analytik ve společnosti Solstice Financial, kde se zaměřoval na inovativní fintech řešení a strategie digitální transformace. Jeho pronikavé články a výzkumy byly zveřejněny v předních odvětvových publikacích, což z něj učinilo žádaného řečníka na konferencích po celém světě. Johnova angažovanost v objevování budoucnosti financí a technologií z něj činí klíčového přispěvatele k vyvíjejícímu se narativu v této dynamické oblasti.

Don't Miss

Classic Creamy Chicken and Wild Garlic Soup with Toasted Walnut Garnish

Klasická krémová polévka s kuřecím masem a divokým česnekem a ořechovou polevou

Klasická krémová kuřecí polévka s medvědím česnekem a orestovanými vlašskými
Crust-Savored Citrus Rosemary Chicken Delight: A Flavorful and Aromatic Journey

Citrónové kuře s rozmarýnem a kůrkou: Aromatická a chutná cesta

Kuřecí pochoutka s citrusy a rozmarýnem: Aromatická a chutná cesta