Vynikající hovězí Wellington: Tradiční britský lahůdkářský pokrm

2024-07-11
Exquisite Beef Wellington: A Timeless British Gourmet Delight

Exkluzivní hovězí Wellington: Tradiční lahůdka britské kuchyně

Hovězí Wellington je klasické a luxusní jídlo, které se skládá z něžného hovězího filetu potřeného pâté a duxelles, které jsou následně zabaleny do listového těsta a upečeny do zlatava. Tradičně se podává s bohatou červenou redukcí vína nebo smetanovo-houbovou omáčkou. Toto jídlo je středobodem vhodným pro speciální příležitosti a zajisté imponuje každému hostu svým spojením chutí a textur.

Suroviny:
1 (2 lb) hovězí svíčková
2 lžíce olivového oleje
12 oz žampiony nebo hlívy, jemně nasekané
1 cibule, jemně nasekaná
2 stroužky česneku, nasekané
¼ šálku suchého bílého vína
2 lžíce másla
4 oz pâté (volitelné)
8 tenkých plátků prosciutta
1 list listového těsta, rozmražený
1 vejce, rozšlehané
Sůl a pepř, podle chuti
– Větvičky čerstvého tymiánu, k garnýři

Postup:

1. Příprava hovězího: Hovězí svíčkovou velkoryse osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej při silném ohni. Jakmile je olej rozehřátý, opečte hovězí ze všech stran dozlatova, asi 2-3 minuty na každou stranu. Odeberte z pánve a nechte vychladnout.

2. Příprava duxelles: Ve stejné pánvi přidejte na jemno nakrájené žampiony, cibuli a česnek. Vařte na středním ohni za stálého míchání, dokud směs nezhnědne a většina vlhkosti nevypaří, asi 10-12 minut. Zalijte pánev bílým vínem a vařte, dokud víno nevypaří. Přidejte máslo, osolte a opepřete podle chuti. Nechte vychladnout.

3. Sestavení Wellingtonu: Na čistý povrch položte velký kousek potravinové fólie. Plátky prosciutta seřaďte na fólii tak, aby se překrývaly. Roztřepejte zchladlou směs duxelles rovnoměrně přes prosciutto. Pokud používáte, natrete pâté na hovězí. Položte opečené hovězí na směs ze žampionů. Pomocí potravinové fólie pevně zabalte prosciutto a směs ze žampionů kolem hovězího, vytvořte tvar válce. Konce fólie zkrouťte, aby se upevnily, a dejte na 20-30 minut do lednice, aby ztuhlo.

4. Zabalit do listového těsta: Předehřejte troubu na 400°F (200°C). Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte listové těsto na obdélníkový tvar dostatečně velký na úplné obalení hovězího. Hovězí vyndejte z potravinové fólie a položte uprostřed těsta. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem, poté těsto přehněte přes hovězí a dobře uzavřete okraje. Pokud je třeba, odřízněte přebytečné těsto a použijte je k vytvoření dekorativních tvarů. Celé těsto potřete zbývajícím vajíčkem.

5. Pečení Wellingtonu: Zabalte obalené hovězí do těsta na plech vyložený pečicím papírem, švem dolů. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud těsto není zlatavě hnědé a vnitřní teplota hovězího nedosáhne 125-130°F (51-54°C) pro středně propečené.

6. Odpočiňte a podávejte: Vyndejte hovězí Wellington z trouby a nechte 10 minut odpočinout před krájením. Ozdobte větvičkami čerstvého tymiánu a podávejte s omáčkou dle vašeho výběru.

Užijte si exkluzivní hovězí Wellington – sofistikované a lahodné jídlo, které spojuje bohatost něžného hovězího s jemnými chutěmi žampionů, prosciutta a listového těsta!

Don't Miss

Heavenly Venetian Risotto: A Creamy Concoction of Arborio Rice, White Wine, and Fresh Vegetables

Nebeští benátský risotto: Krémová směs rýže Arborio, bílého vína a čerstvé zeleniny

Božský Benátský rizoto: Krémová směs rýže Arborio, bílého vína a
Prime Mediterranean Delight: A Sumptuous Pilaf with Marinated Duck

Prvotřídní středomořská lahůdka: bohatá pilaf s marinovanou kachnou

Prime Středomořský požitek: Výtečný pilaf s marinovanou kachnou Tento výtečný