Jambalaya: Chuťově bohatá kreolská klasika se zastoupením krevet, kuřecího masa a klobásy
Jambalaya je tradiční kreolské jídlo, které kombinuje živé chutě z louisianské bažiny s hutnou směsí krevet, kuřecího masa a klobásy. Jedná se o jednoduché rizotové jídlo, které je ideální na krmení větší skupiny lidí nebo na pochuťování si zbytků. Toto jídlo spojuje bohatou směs koření, zeleniny a proteinů, vytvářející uspokojivý a duševní zážitek při každém soustu.
Suroviny:
– 1 libra středních krevet, oloupaných a vyčištěných
– 1 libra kuřecích prsou nakrájených na sousto velikosti kousku
– 1/2 libry andouille klobásy, na plátky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
– 3 stonky celeru, nakrájené na kostičky
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 plechovka (14,5 uncí) nasekaných rajčat
– 1 lžička soli
– 1/2 lžičky černého pepře
– 1 lžička papriky
– 1/2 lžičky kajenského pepře
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného oregana
– 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže
– 4 šálky kuřecího vývaru
– 2 bobkové listy
– 2 jarní cibulky, jemně nakrájené
– 1/4 šálku čerstvé petržele, nasekané
– Omáčka Tabasco (volitelně, dle chuti)
Postup:
1. Rozehřejte olivový olej v hrnci s tlustým dnem nebo v holandském hrnci na středním ohni.
2. Přidejte kousky kuřecího masa a smažte, dokud nezezlátnou ze všech stran, asi 5-7 minut. Maso vyjměte z hrnce a odložte stranou.
3. Do stejného hrnce přidejte na plátky nakrájenou andouille klobásu. Orestujte, dokud nezezlátne, asi 5 minut. Vyjměte z hrnce a odložte vedle masa.
4. Snižte teplotu na střední a přidejte nastrouhanou cibuli, zelenou a červenou papriku a celer do hrnce. Vařte, dokud se zelenina nezměkne, asi 5 minut.
5. Přidejte česnek
…