Nádherný citronový želé koláč: Osvěžující dezert s pikantním nádechem
Tento nádherný citronový želé koláč je osvěžující dezert, který kombinuje pikantní svěžest citronů s hladkou, chvějivou texturou želé. Položený na křehkém, máslovém sušenkovém těstě, tato lahůdka nabízí dokonalou rovnováhu pikantnosti a sladkosti, což z něj dělá skvělý závěr jakéhokoli jídla. Skvělý pro letní večírky nebo jako lehká tečka po bohaté večeři, tento citronový želé koláč jistě ohromí vaše hosty.
Suroviny:
Na těsto:
– 1 1/2 šálků (180g) sušených sušenek nebo třtinových sušenek, rozemletých
– 1/4 šálku (50g) cukru
– 1/2 šálku (115g) nesoleného másla, rozpuštěného
Na citronovou želé náplň:
– 1 šálek (240ml) citronové šťávy (čerstvě vymačkané je nejlepší)
– 1 šálek (240ml) vody
– 1 1/4 šálku (250g) cukru
– 4 lžíce (40g) kukuřičného škrobu
– 1 lžíce citronové kůry
– 4 velká žloutky
– 1/4 lžičky soli
– 2 lžíce nesoleného másla
– 2 pytlíky (celkem 14g) neutrální želatiny
– 1/4 šálku (60ml) studené vody
Postup:
1. Příprava těsta:
1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Ve střední míse smíchejte rozemleté sušenky (nebo třtinové sušenky) s cukrem a rozpuštěným máslem.
3. Tuto směs vtlačte na dno a ke stranám formy na koláč o průměru 23 cm s odnímatelným dnem.
4. Troubu pečte 10 minut, poté nechte těsto úplně vychladnout na mřížce.
2. Příprava citronové želé náplně:
1. V hrnci smíchejte citronovou šťávu, vodu, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, žloutky a sůl. Za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud směs nezhoustne a nezačne vařit.
2. Jakmile začne vroucí, vařte ještě další 1-2 minuty, pak odstraňte z tepla. Vmixujte máslo, dokud se úplně nerozpustí a nesplyne s ostatními surovinami.
3. V malé misce rozsypte neutrální želatinu přes studenou vodu a nechte asi 5 minut nabobtnat.
4. Jakmile se želatina nabobtná, ohřejte ji v mikrovlnné troubě asi 15-20 sekund, dokud se úplně nerozpustí.
5. Zamluvte rozpuštěnou želatinu do citronové směsi a dobře promíchejte.
3. Sestavení koláče:
1. Nalijte citronovou želé náplň do vychlazeného těsta na koláč a rovnoměrně rozetřete.
2. Koláč dejte alespoň na 4 hodiny do lednice, dokud náplň neztuhne a nezhutní.
4. Podávání a konzumace:
1. Jakmile je koláč plně ztužený, opatrně jej vyjměte z formy a přeneste na servírovací talíř.
2. Nařežte a podávejte chladivý, zdobený čerstvými plody, šlehačkou nebo posypáním moučkovým cukrem, pokud si přejete.
Nasadněte si osvěžující, pikantní citronový želé koláč jako nádherný dezert, který zpříjemní jakékoli jídlo!