Výborný kouřový salát s černými čočkami a kale
„`html
Tento lahodný a zdravý pokrm kombinuje zemitost černých čoček s sytou texturou kale. Obohacený kouřovými kořením, čerstvou zeleninou a pikantním dresinkem, tento salát je skvělou volbou jako hlavní jídlo nebo sytý příloha. Ideální jak na oběd, tak na večeři, je skvělým způsobem, jak do vaší stravy začlenit více rostlinných bílkovin.
Suroviny:
- 1 hrnek černých čoček, omyté
- 1 svazek kale, vykrojené stonky a nasekané listy
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kouřové papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
- Čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 3 šálky vody. Přidejte černé čočky, snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud nebudou měkké. Sceďte a dejte stranou.
- Dokud se čočky vaří, připravte kale. V misce dejte nasekané kale, špetku soli a kápnutí olivového oleje. Masírujte kale rukama asi 2-3 minuty, dokud začne změknout a zvadnout.
- V malé misce smíchejte citronovou šťávu, jablečný ocet, dijonskou hořčici, med nebo javorový sirup, kouřovou papriku, mletý kmín, sůl a černý pepř a vytvořte dresing.
- Ve velké misce smíchejte vařené čočky, masírované kale, nakrájené červené a žluté papriky, nakrájenou červenou cibuli, nastrouhanou mrkev a nasekaný česnek.
- Na salát nalejte dresing a dobře promíchejte. Podle chuti dochuťte a případně upravte koření.
- Ozdobte čerstvou petrželí nebo koriandrem, pokud si přejete. Podávejte ihned nebo uložte do lednice až na 2 dny, aby se chutě více prolily.
„`
Tento kouřový salát s černými čočkami a kale není jen bohatý na chuť, ale je také plný vitamínů, minerálů a vlákniny. Vychutnejte si tento zdravý pokrm jako osvěžující a sytou možnost pro výživné jídlo.