Vynikající etiopský kitfo: Lahodné jídlo z mleté syrové hovězí s aromatickým očištěným máslem a kořením

2024-07-03
Exquisite Ethiopian Kitfo: A Savory Dish of Minced Raw Beef with Aromatic Clarified Butter and Spice

Vynikající etiopské kitfo: lahodné jídlo z mletého syrového masa s aromatickým vyčištěným máslem a kořením

Kitfo je tradiční etiopské jídlo, které spojuje mleté syrové hovězí maso s kořeněným vyčištěným máslem zvaným niter kibbeh a dochucený škálou robustních aromatických koření. Často se podává s injerou, kvašeným plackem, který jídlo skvěle doplňuje. Tato lahůdka je proslulá svými unikátními chutěmi a texturami a nabízí autentický nádech etiopské kuchyně.

Ingredience:

Na Kitfo:
– 500 g libového hovězího masa, mletého
– 2 lžíce niter kibbeh (kořeněné vyčištěné máslo)
– 2 lžičky mitmita (etiopský chilli prášek) nebo kajenský pepř
– 1 lžička mletého kardamomu
– Sůl podle chuti

Na Niter Kibbeh (Kořeněné vyčištěné máslo):
– 250 g nesoleného másla
– 1 malá cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mletého kardamomu
– 1 lžička mletého římského fenuklíku
– 1 lžička mletého kmínu
– 1/2 lžičky sušeného oregana
– 1/2 lžičky sušené bazalky
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– 1 hůlka skořice
– 3 hřebíčky

Postup:

Příprava Niter Kibbehu:
1. Nechte máslo rozpustit v hrnci na mírném ohni. Jakmile se rozpustí, přidejte cibuli, česnek a zázvor.
2. Přidejte kurkumu, kardamom, římský fenuklík, kmín, oregano, bazalku a tymián.
3. Vložte do něj skořicovou hůlku a hřebíčky.
4. Máslo provařte na mírném ohni asi 20-30 minut, aby koření do něj dobře proniklo.
5. Máslo sceděte přes jemné sítko nebo gázu, abyste odstranili pevné částice, a ponechte pouze vyčištěné máslo.
6. Nechte niter kibbeh trochu vychladnout před použitím v receptu na Kitfo.

Příprava Kitfo:
1. Nasypte mleté maso do velké mísy.
2. Postupně vmíchejte niter kibbeh, abyste zajišťovali, že je maso dobře obalené. Začněte s 2 lžícemi a přidávejte další, pokud je zapotřebí, k dosažení požadované konzistence.
3. Posypte mitmita (nebo kajenským pepřem) a mletým kardamomem přes maso a důkladně promíchejte.
4. Ochutnejte sůl dle svých chutí.
5. Kitfo podávejte ihned s injerou nebo libovolným plackem dle vašeho výběru. Pokud chcete, můžete Kitfo jemně ohřát na mírném ohni, ale tradičně se podává syrové.

Užijte si tuto etiopskou kulinářskou lahůdku, známou pro své bohaté chutě a něžnou texturu!

Don't Miss

Mandarin Orange and Date Salad with Honey-Lemon Dressing

Salát s mandarinkami a datlemi se sladkým-citronovým dresinkem

Pomerančový salát s datlemi a medovo-citronovým dresinkem „`html Tento pestrobarevný
Voraciously Zesty Xarém (Portuguese Cornmeal Porridge with Clams)

Title in Czech: Chamtivě pikantní Xarém (kukuřičná kaše s chobotnicemi)

Nenasytelně pikantní Xarém (Portugalská kukuřičná kaše s mořskými prchly) Xarém