Výborná Jollof rýže s grilovaným kuřetem a výtečnými kořeněními
Jollof Rice je oblíbené západoafrické jídlo, které spojuje sytou rýži vařenou v bohaté rajčatové omáčce s různými lahodnými kořeními. Naše receptura dodává twist grilovanému kuřeti marinovanému ve vybrané směsi bylinek a koření, nabízející příjemný kontrast na texturu a chuť. Toto jídlo je ideální pro speciální příležitosti nebo sýčí rodinný pokrm.
Popis:
Jollof Rice s grilovaným kuřetem je bohaté a chutné jídlo, které odráží bohaté kulinářské tradice západní Afriky. Obsahuje dlouhozrnnou rýži uvařenou do dokonalosti v ochucené rajčatové omáčce s paprikou, cibulí a kořením. Grilované kuře je marinováno a uvařeno do měkka a šťavnatosti, čímž se stává ideálním doplňkem aromatické rýže. Toto jídlo není pouze lahodné, ale také pestré a syté, čímž se stává hostinou pro oči i chuťové pohárky.
Suroviny:
- 2 šálky dlouhozrnné loupané rýže
- 1 libra kuřecích stehenních nebo prsou
- 1 plechovka (15 oz) nakrájených rajčat
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička zázvoru, jemně nasekaného
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička kajenského pepře (volitelně pro pálivost)
- 3 šálky kuřecího vývaru
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 4 lžíce rostlinného oleje
- Šťáva z 1 citronu (na marinádu kuřete)
Příprava:
1. Marinování kuřete:
- V misce smíchejte citrónovou šťávu, jemně nasekaný česnek, jemně nasekaný zázvor, tymián, uzenou papriku, kari koření, sůl a černý pepř. Dobře promíchejte.
- Přidejte kuře do marinády, zajistěte, aby byl každý kousek dobře obalen. Přikryjte a nechte marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
2. Grilování kuřete:
- Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Grilujte marinované kuře, dokud není úplně uvařené a nemá hezké grillovací pruhy, občas otočte, asi 20-25 minut. Odložte stranou.
3. Příprava Jollof rýže:
- V velkém hrnci zahřejte rostlinný olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nejsou průhledné.
- Přidejte jemně nakrájený česnek a vařte další minutu.
- Zamíchejte rajčatový protlak a nakrájená rajčata a vařte asi 10 minut, nechte rajčata zredukovat a zahustit se.
- Přidejte nakrájené papriky, tymián, kari koření, uzenou papriku, kajenský pepř (pokud používáte), sůl a černý pepř. Vařte dalších 5 minut.
- Nalijte kuřecí vývar a dobře promíchejte. Přiveďte směs k varu, pak snižte plamen na minimum. Přikryjte hrnec a nechte vařit 20-30 minut, dokud není rýže uvařená a vstřebá veškerou tekutinu. Občas míchejte, aby se nepřipalovalo.
<liOpláchněte rýži pod studenou vodou, abyste odstranili nadbytečný škrob, a pak přidejte rýži do hrnce, míchejte, aby se rýže obalila v rajčatové směsi.
4. Podávání:
-
<li)Vilítkem protřepeme rýži a případně upravíme ochucení.
- Rozložte Jollof rýži vedle grilovaného kuřete a ozdobte čerstvými bylinkami, pokud si přejete.
Užijte si výbornou Jollof rýži s grilovaným kuřetem a lahodnými kořeněními, lahodné a syté jídlo, které přináší svěží chutě západní Afriky na váš stůl!