Hovězí ravioli s bohatou sametovou boloňskou omáčkou
Toto lahodné jídlo kombinuje něžnou texturu domácího hovězího ravioli s robustní a bohatou boloňskou omáčkou. Jedná se o slanou italskou klasiku, která spojuje srdnatou hovězí nádivku obalenou v tenkých těstovinách, ponořenou v lahodné rajčatové omáčce obohacené mletým hovězím masem, zeleninou a aromatickými bylinkami. Skvělé pro útěchu večeři, která potěší vaši rodinu i přátele.
Suroviny:
Na ravioli:
– 2 šálky hladké mouky
– 3 velká vejce
– 1/2 lžičky soli
– 1 polévková lžíce olivového oleje
– 1 šálek mletého hovězího masa
– 1/2 šálku ricotty
– 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
– 1 stroužek česneku, nadrobno nakrájený
– sůl a pepř podle chuti
Na boloňskou omáčku:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 malá cibule, jemně nakrájená
– 1 mrkev, jemně nakrájená
– 1 stonkový celer, jemně nakrájený
– 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
– 1 libra mletého hovězího masa
– 1/2 šálku červeného vína
– 1 plechovka (28 oz) krájených rajčat
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1/2 šálku plnotučného mléka
– 1 lžička sušeného oregána
– 1 lžička sušeného bazalku
– sůl a pepř podle chuti
– čerstvě nastrouhaný parmazán na ozdobu
– čerstvé lístky bazalky na ozdobu
Příprava:
Těsto na ravioli:
1. Na čisté pracovní ploše smíchejte mouku a sůl. Vytvořte v louce a rozklepněte vejce do ní. Přidejte olivový olej.
2. Postupně smíchejte vejce a olej s moukou, hnětoucí, dokud se nevytvoří hladké těsto. Může to trvat asi 8-10 minut.
3. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte odpočívat 30 minut při pokojové teplotě.
Příprava nádivky:
1. Na pánvi uvařte mleté hovězí maso na středním plameni, dokud nezezloutne. Odklopte tuk.
2. Nechte maso trochu vychladnout, poté vmíchejte ricottu, parmazán, česnek, sůl a pepř. Odložte stranou.
Seznamování ravioli:
1. Válejte těsto na pomoučeném povrchu, dokud není velmi tenké.
2. Nařízněte těsto na čtverce nebo použijte řezací nástroj na ravioli.
3. Do středu každého čtverce dejte malou lžičku nádivky.
4. Okraje potřete vodou a přiklopte dalším čtvercem těsta, pečlivě spojujte okraje.
5. V přivedte velký hrnec osolené vody k varu. Vařte ravioli ve dávkách 3-4 minuty nebo dokud nevynoří. Vyjměte děrovanou naběrku a odložte stranou.
Příprava boloňské omáčky:
1. Na velké pánev rozpalte olivový olej na středním plameni.
2. Přidejte nasekanou cibuli, mrkev a celer. Vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
3. Vmíchejte česnek a vařte další minutu.
4. Přidejte mleté hovězí maso a vařte, dokud nezezloutne, rozdělujte lžící při vaření.
5. Přilijte červené víno a povařte, dokud se většinou nevypaří.
6. Vmíchejte krájená rajčata, rajčatový protlak, mléko, oregáno a bazalku. Ochutnejte solí a pepřem.
7. Nechte omáčku vařit na mírném plameni 30–40 minut, občas míchejte.
Servírování:
1. Jemně promíchejte vařené ravioli s boloňskou omáčkou, aby byly dobře obaleny.
2. Podávejte teplé, ozdobené čerstvě nastrouhaným parmazánem a lístky bazalky.
Vychutnejte si útěšný talíř hovězích ravioli s bohatou sametovou boloňskou omáčkou – lahodné jídlo, které se jistě stane oblíbeným rodinným pokrmem!