Savory Vietnamese Spring Rolls

Chutné vietnamské rolky

Vietnamské rolky, známé také jako Gỏi Cuốn, jsou čerstvé a zdravé jídlo, které kombinuje krevety, zeleninu, bylinky a rýžové nudle zabalené v jemném rýžovém papíru. Tyto rolky jsou obvykle podávány s chutnou omáčkou z hoisinu a arašídů. Nabízejí osvěžující kombinaci chutí a textur, dělají z nich ideální předkrm nebo lehké jídlo.

Suroviny:

Na rolky:
– 12 ks plátků rýžového papíru
– 225 g krevet, oloupaných a vyčištěných
– 115 g rýžových nudlí vermicelli
– 1 středně velká mrkev na julienne
– 1/2 okurka na julienne
– 1 hrnek čerstvé máty
– 1 hrnek čerstvého koriandru
– 1 hrnek čerstvé bazalky
– 1 hrnek nasekaného salátu

Na omáčku z hoisinu a arašídů:
– 120 ml hoisinové omáčky
– 60 ml arašídového másla
– 30 ml sójové omáčky
– 15 ml rýžového octa
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 60 ml vody
– Na zdobení nasekané arašídy

Postup:

Na rolky:
1. Přiveďte hrnec vody k varu. Přidejte krevety a vařte, dokud nezezdí, asi 2-3 minuty. Vyndejte je z vody, nechte je vychladnout a rozkrojte je na poloviny podélně.
2. Ve stejném hrnci uvařte rýžové nudle dle návodu na obalu. Oskalte a opláchněte studenou vodou.
3. Připravte si velkou mísu s teplou vodou. Ponorte jeden plátek rýžového papíru do vody na cca 5 sekund, aby změkl. Položte ho na čistý povrch.
4. Na dolní třetinu papíru položte malou hrst nudlí, trochu mrkve, okurky, salátu a bylinek. Navrch dejte 2-3 krevetí poloviny.
5. Stranu papíru přeložte přes náplň a pevně zatočte odspodu nahoru. Opakujte postup s ostatními plátky a náplní.

Na omáčku z hoisinu a arašídů:
1. V malé misce smíchejte hoisinovou omáčku, arašídové máslo, sójovou omáčku, rýžový ocet a nasekaný česnek. Postupně přidejte vodu, dokud omáčka nedosáhne požadované konzistence.
2. Ozdobte nasekanými arašídy.

Podávání:
1. Na servírovací míse rozložte vietnamské rolky.
2. Podávejte s omáčkou z hoisinu a arašídů na straně k ponoření.

Užijte si tyto lahodné vietnamské rolky jako příjemný předkrm nebo osvěžující hlavní chod!

The source of the article is from the blog macnifico.pt