Authentic Bulgarian Moussaka: A Harmony of Potatoes, Meat, and Herbs

Autentická bulharská musaka: Harmonie brambor, masa a bylinek

Bulharská musaka je útěšný a sytý pokrm, který kombinuje brambory, mleté maso a aromatické bylinky, vše zalité krémovou vrstvou vajec a jogurtu. Skvělá pro rodinnou večeři, tento pokrm představuje bohaté chutě bulharské kuchyně.

### Ingredience:

Pro Musaku:
– 450 g mletého hovězího masa nebo vepřového masa
– 4-5 velkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 2-3 stroužky česneku, nasekané
– 1 velká mrkev, nastrouhaná
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1 lžička papriky
– 1 lžička soli
– 1 lžička mletého černého pepře
– 1 lžička sušeného oregana
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– 120 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
– 2-3 lžíce olivového oleje

Pro Potah:
– 240 ml bílého jogurtu
– 2 vejce
– 60 ml mléka
– 1/2 lžičky soli

### Postup:

1. Předehřejte troubu:
Troubu předehřejte na 190°C.

2. Připravte masovou směs:
Na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a nasekaný česnek a restujte, dokud nezezltnou. Přidejte mleté maso a smažte, dokud nezezlá. Přidejte nastrouhanou mrkev, rajčatový protlak, papriku, sůl, pepř, oregano a tymián. Dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Nalijte zeleninový nebo kuřecí vývar a nechte vařit asi 5 minut, aby chutě do sebe zapadly.

3. Připravte brambory:
V míse dejte nakrájené brambory. Pokapejte trochou olivového oleje a osolte a opepřete. Brambory dobře promíchejte, aby byly rovnoměrně potaženy olejem a kořením.

4. Sestavte musaku:
Do vymazaného pekáče položte polovinu kostek brambor. Rozprostřete uvařenou masovou směs rovnoměrně přes brambory. Navrch položte zbývající kostky brambor.

5. Připravte potah:
V samostatné misce šlehejte dohromady jogurt, vejce, mléko a sůl, dokud nedostanete hladkou směs.

6. Pečte musaku:
Potah z jogurtu nalijte rovnoměrně přes sestavenou musaku. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Poté odstraňte alobal a pečte dalších 20-30 minut, dokud vrchní vrstva nepobělá a brambory nejsou měkké.

7. Podávejte:
Nechte musaku chvíli vychladnout před podáváním. Nakrájejte na čtverce a podávejte teplé, posypané čerstvými bylinkami, pokud si přejete.

Užijte si svoji autentickou bulharskou musaku, lahodnou kombinaci plnou chutí a útěšných textur!

The source of the article is from the blog dk1250.com