Lahodná a sytá tradiční francouzská ratatouille: Barevná zeleninová směs

2024-06-27
Delicious and Hearty Traditional French Ratatouille: A Colorful Vegetable Medley

Chutná a sytá tradiční francouzská ratatouille: Barevná zeleninová směs

Ratatouille je klasické francouzské provenčálské zeleninové pokrm, pocházející z Nice. Je to živý a chutný jídlo, které zdůrazňuje to nejlepší ze letní zeleniny, jako jsou rajčata, cuketa, lilek a papriky. Tento pokrm může být podáván jako hlavní chod nebo jako příloha a hodně ladí s křupavým chlebem.

Suroviny:
– 2 středně velké cukety, nakrájené na kolečka
– 1 velký lilek, nakrájen na kolečka
– 3 papriky (červená, žlutá, zelená), nakrájené na kostičky
– 4 rajčata, hrubě nakrájená
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 šálku olivového oleje
– 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
– 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu)
– 1/4 šálku čerstvé bazalky, nasekané
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).

2. Připravte základ:
V velké troubě odolné vůči teplu nebo těžkém hrnci zahřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a míchejte, dokud nebudou měkké a průhledné, asi 5 minut.

3. Naskládejte zeleninu:
Rozprostřete nasekaná rajčata rovnoměrně přes cibuli a česnek. Na vrch nasadíme nakrájené cukety, lilky a papriky v střídajícím se vzoru, tak aby se kolečka mírně překrývala. To vytvoří vizuálně přitažlivý spirální nebo vějířkový vzor.

4. Osolte a okořeňte:
Rozevřete tymián, rozmarýn, sůl a pepř rovnoměrně na vrch. Zakapejte zbývajícím olivovým olejem.

5. Pečeme:
Pokryjte troubovou pánví nebo hrncem džbánem nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 45 minut až 1 hodinu, nebo dokud zelenina nebude měkká a spolu se spojila do harmonického ragú. Posledních 15 minut pečení odstraňte víko nebo alobal, aby se horní část mírně karamelizovala.

6. Podáváme:
Jakmile je hotovo, vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout. Před podáváním posypte nasekanou čerstvou bazalkou.

Podávejte tradiční francouzskou ratatouille teplou s křupavým chlebem nebo s rýží, quinoou nebo kuskusem pro plnohodnotnější jídlo. Dobrou chuť!

Don't Miss

Mouthwatering Brazilian Moqueca Baiana

Lahodná brazilská Moqueca Baiana

Chutnající brazilská Moqueca Baiana Moqueca Baiana je lahodné brazilské mořské
Hearty North Indian Chicken Biryani: A Fragrant Celebration of Flavor and Tradition

Srdíčková severoindická kuřecí biryani: Vonné oslavování chuti a tradice

Hořká severoindická kuřecí biryani: Voňavá oslava chuti a tradice Vstupte