Srdnatý thajský zelený kari: Autentická fúze aromatických chutí a živých zelenin

2024-06-27
Hearty Thai Green Curry: An Authentic Fusion of Aromatic Flavors & Nourishing Greens

Bohaté thajské zelené kari: Autentická fúze aromatických chutí a živinových zeleniny

Thajské zelené kari je lahodné jídlo proslulé svou živou barvou a bohatými, složitými chutěmi. Toto povzbuzující jídlo spojuje slanou směs aromatických bylinek, krémové kokosové mléko a kombinaci jemné zeleniny a bílkoviny podle vašeho výběru. Ideální pro sytou a uspokojivou večeři, toto kari lze přizpůsobit různým chutím a preferencím.

Suroviny:

Pro zelený kari pastu:
– 4 zelená chilli papričky, zbavené semínek (upravte podle preferovaného koření)
– 1 stroužek česneku
– 1 šalotka, nakrájená
– 1 cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený
– 1 lodyha citrónové trávy, jemně nakrájená (nebo 2 lžíce pasty z citrónové trávy)
– Kůra z 1 limetky
– 1/2 hrnku čerstvé koriandrové nať (koriandr) listy a stonky
– 1/2 hrnku čerstvé thajské bazalkové nať listy
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce sójové omáčky

Pro kari:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 450 g kuřecích stehenních nebo tofu, nakrájených na kousky
– 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
– 1 hrnek kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 paprika, nakrájená
– 1 hrnek hrášku nebo zelených fazolí, oloupaných
– 1 hrnek nakrájených hub
– 1 cuketa, nakrájená
– 1/2 hrnku bambusových výhonků (volitelné)
– 1 lžíce hnědého cukru
– 2 lžíce rybí omáčky
– Šťáva z 1 limetky
– Čerstvé koriandrové (koriandr) listy na ozdobu
– Čerstvé thajské bazalkové listy na ozdobu
– Vařená jasmínová rýže, k podávání

Postup:

1. Vyrobte zelený kari pastu: V mixéru nebo blenderu smíchejte zelené chilli papričky, šalotku, česnek, zázvor, citrónovou trávu, kůru z limetky, koriandrové listy a stonky, thajské bazalkové listy, mletý kmín, mletý koriandr, 1 lžíci rybí omáčky a sójovou omáčku. Mixujte dokud nevznikne hladká pasta. Přidejte trochu vody, pokud je potřeba pomoci s mixováním.

2. Připravte kari: Na velké pánvi nebo woku zahřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte zelenou kari pastu a vařte za stálého míchání asi 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.

3. Přidejte bílkovinu: Přidejte kousky kuřecího masa (nebo tofu) na pánvi a vařte 4-5 minut, občas míchat, dokud kuřecí maso nezezlátne (nebo tofu nezezlátne).

4. Spojte s tekutinami: Přilijte kokosové mléko a kuřecí nebo zeleninový vývar. Dobře promíchejte a nechte jemně provařit.

5. Přidejte zeleninu: Přidejte papriku, hrášek nebo zelené fazole, houby, cuketu a bambusové výhonky (pokud používáte) na pánvi. Promíchejte a nechte směs provařit asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.

6. Ochuťte kari: Přimíchejte hnědý cukr, 2 lžíce rybí omáčky a limetkovou šťávu. Ochutnejte a upravte koření podle potřeby (můžete přidat více rybí omáčky nebo limetkové šťávy podle své chuti).

7. Podávejte: Nalijte thajské zelené kari do mísy s uvařenou jasmínovou rýží. Ozdobte čerstvými koriandrovými (koriandr) listy a thajskými bazalkovými listy.

Užijte si vaše lahodné a chutné thajské zelené kari, dokonalou fúzi aromatických koření a živinové zeleniny, která vám přinese špetku thajské kuchyně domů.

Don't Miss

Savory Vietnamese Spring Rolls

Pikantní vietnamské jarní rolky

Chutné vietnamské rolky Vietnamské rolky, známé také jako Gỏi Cuốn,
Banana Nut Yogurt Parfait: A Creamy and Crunchy Breakfast Delight

Banánový ořechový jogurtový pohár: Krémová a křupavá snídaně radost.

Banana Nut Jogurtový Pohár: Krémová a Chrupkavá Snídaně Na Potěšení