Bohaté thajské zelené kari: Autentická fúze aromatických chutí a živinových zeleniny
Thajské zelené kari je lahodné jídlo proslulé svou živou barvou a bohatými, složitými chutěmi. Toto povzbuzující jídlo spojuje slanou směs aromatických bylinek, krémové kokosové mléko a kombinaci jemné zeleniny a bílkoviny podle vašeho výběru. Ideální pro sytou a uspokojivou večeři, toto kari lze přizpůsobit různým chutím a preferencím.
Suroviny:
Pro zelený kari pastu:
– 4 zelená chilli papričky, zbavené semínek (upravte podle preferovaného koření)
– 1 stroužek česneku
– 1 šalotka, nakrájená
– 1 cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený
– 1 lodyha citrónové trávy, jemně nakrájená (nebo 2 lžíce pasty z citrónové trávy)
– Kůra z 1 limetky
– 1/2 hrnku čerstvé koriandrové nať (koriandr) listy a stonky
– 1/2 hrnku čerstvé thajské bazalkové nať listy
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce sójové omáčky
Pro kari:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 450 g kuřecích stehenních nebo tofu, nakrájených na kousky
– 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
– 1 hrnek kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 paprika, nakrájená
– 1 hrnek hrášku nebo zelených fazolí, oloupaných
– 1 hrnek nakrájených hub
– 1 cuketa, nakrájená
– 1/2 hrnku bambusových výhonků (volitelné)
– 1 lžíce hnědého cukru
– 2 lžíce rybí omáčky
– Šťáva z 1 limetky
– Čerstvé koriandrové (koriandr) listy na ozdobu
– Čerstvé thajské bazalkové listy na ozdobu
– Vařená jasmínová rýže, k podávání
Postup:
1. Vyrobte zelený kari pastu: V mixéru nebo blenderu smíchejte zelené chilli papričky, šalotku, česnek, zázvor, citrónovou trávu, kůru z limetky, koriandrové listy a stonky, thajské bazalkové listy, mletý kmín, mletý koriandr, 1 lžíci rybí omáčky a sójovou omáčku. Mixujte dokud nevznikne hladká pasta. Přidejte trochu vody, pokud je potřeba pomoci s mixováním.
2. Připravte kari: Na velké pánvi nebo woku zahřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte zelenou kari pastu a vařte za stálého míchání asi 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.
3. Přidejte bílkovinu: Přidejte kousky kuřecího masa (nebo tofu) na pánvi a vařte 4-5 minut, občas míchat, dokud kuřecí maso nezezlátne (nebo tofu nezezlátne).
4. Spojte s tekutinami: Přilijte kokosové mléko a kuřecí nebo zeleninový vývar. Dobře promíchejte a nechte jemně provařit.
5. Přidejte zeleninu: Přidejte papriku, hrášek nebo zelené fazole, houby, cuketu a bambusové výhonky (pokud používáte) na pánvi. Promíchejte a nechte směs provařit asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
6. Ochuťte kari: Přimíchejte hnědý cukr, 2 lžíce rybí omáčky a limetkovou šťávu. Ochutnejte a upravte koření podle potřeby (můžete přidat více rybí omáčky nebo limetkové šťávy podle své chuti).
7. Podávejte: Nalijte thajské zelené kari do mísy s uvařenou jasmínovou rýží. Ozdobte čerstvými koriandrovými (koriandr) listy a thajskými bazalkovými listy.
Užijte si vaše lahodné a chutné thajské zelené kari, dokonalou fúzi aromatických koření a živinové zeleniny, která vám přinese špetku thajské kuchyně domů.