Bún Chả: Grilované vietnamské vepřové maso s nudlemi a bylinkami

2024-06-27
Bún Chả: Grilled Vietnamese Pork with Noodles and Herbs

Bún Chả: Grilované vietnamské vepřové maso s nudlemi a bylinkami

Bún Chả je základní vietnamské jídlo, které kombinuje lahodné grilované vepřové maso, čerstvé rýžové nudle, křupavou zeleninu a voňavé bylinky. Pocházející z Hanoje, získalo srdce místních i cestovatelů. Vepřové maso je tradičně marinováno v komplexní směsi rybí omáčky, cukru a koření, a poté grilováno do dokonalosti. K vepřovému masu se podávají jemné rýžové nudle a různé čerstvé bylinky jako máta a koriandr, vše spojené s nakyslou, mírně sladkou omáčkou nazvanou nước chấm.

Ingredience:

Na marinádu k masu:
– 450 g vepřové plecko nebo bůček, jemně nakrájený
– 2 lžíce rybí omáčky
– 2 lžíce cukru
– 1 lžíce medu
– 1 lžíce sójové omáčky
– 3 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1 cibule, jemně nasekaná
– 1 lžička mletého černého pepře

Na nudle a servírování:
– 280 g rýžových nudlí (vermicelli)
– Čerstvé bylinky (máta, koriandr, bazalka)
– Listy salátu, nakrájené
– 1 mrkev, nastrouhaná na nudličky
– 1 okurka, nastrouhaná na nudličky
– 3 lžíce pražených arašídů, nasekaných

Na nước chấm (omáčka):
– 120 ml rybí omáčky
– 120 ml vody
– 60 g cukru
– 30 ml limetkové šťávy
– 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
– 1 červená paprička, nakrájená

Návod:

1. Namarinujte maso:
– V míse smíchejte rybí omáčku, cukr, med, sójovou omáčku, mletý česnek, nasekanou cibuli a mletý černý pepř.
– Přidejte jemně nakrájené kousky masa do marinády, zajistěte, aby byl každý kousek dobře obalen. Zakryjte a nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu, nebo přes noc pro lepší chuť.

2. Připravte nudle:
– Vařte rýžové nudle dle pokynů na obalu. Jakmile jsou hotové, opláchněte je studenou vodou a dobře sceďte.

3. Grilujte maso:
– Předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Grilujte nakládané kousky masa asi 3-4 minuty na každé straně nebo dokud nejsou pěkně zauhlované a uvařené dovnitř.

4. Připravte nước chấm (omáčku):
– V menší misce smíchejte rybí omáčku, vodu, cukr, limetkovou šťávu, jemně nasekaný česnek a nakrájenou červenou papričku. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a ingredience se dobře spojí.

5. Sestavte jídlo:
– Rozdělte vařené rýžové nudle mezi servírovací mísy.
– Na vrch položte grilované kousky masa, čerstvé bylinky, nakrájený salát, nastrouhanou mrkev a okurku.
– Posypte nasekanými praženými arašídy.

6. Pořiďte si a vychutnejte:
– Podávejte jídlo s připravenou nước chấm po straně. Každý host si omáčku může nalít do své mísy nebo ji použít jako dipovou omáčku k grilovanému mase.

Vychutnejte si toto lahodné Bún Chả, které přináší živé chutě Vietnamu na váš stůl!

Bun Cha (Bún Chả) - Grilled Pork with Herbs and Rice Noodles

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Hearty Kritharaki Tomato and Herb Bake

Syrový Křupavý Rajčatový a Bylinkový Přípek se Skvělým Kritharaki

Srdnaté pečené Kritharaki s rajčaty a bylinkami Kritharaki, také známý
Mouthwatering Mango Chutney Chicken with Fragrant Jasmine Rice: A Tropical Culinary Adventure

Šťavnaté kuře s mangovým chutney a vonnou jasmínovou rýží: tropické kulinářské dobrodružství

Nahlédněte do symfonie chutí s naším dekadentním Kuřetem v mangovém