Vietnamská smažená ryba s kefirou, kafrovou limetkou a rýžovými nudlemi

Vietnamská smažená ryba s kefirem, kafrovou limetkou a rýžovými nudlemi je chutné a aromatické jídlo spojující odvážné chutě vietnamské kuchyně. Toto jídlo obsahuje rybí filety marinované v kefíru a listech kafrové limetky, které jsou pak osmaženy do dokonalosti. Podává se na posteli jemných rýžových nudlí, čerstvých bylinek a pikantní vietnamské omáčky, která všechny prvky spojuje v chutnou harmonii. Použití kefíru v marinádě nejen změkčuje rybu, ale také ji prozáří mírnou kyselostí, která ladí s citrusovými tóny kafrové limetky.

### Ingredience:
Na marinádu ryby:
– 500 g bílé rybí filety (např. tilápia nebo sumec)
– 1 šálek kefiru
– 5-6 lístků kafrové limetky, jemně nasekané
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 polévková lžíce rybí omáčky
– 1 polévková lžíce sójové omáčky
– 1 polévková lžíce cukru
– 1 lžička kurkumy
– Sůl a pepř podle chuti

Na smažení ryby:
– 1 šálek rýžové mouky
– 1/2 šálku kukuřičné škrobu
– Rostlinný olej na smažení

Na rýžové nudle a dekorace:
– 200 g rýžových nudlí
– Čerstvé bylinky (thajská bazalka, máta, koriandr)
– 1 okurka, na plátky
– 1 mrkev, na plátky
– 1/2 šálku pražených arašídů, nasekaných
– Plátky limetky k podávání

Na vietnamskou omáčku (Nuoc Cham):
– 1/4 šálku rybí omáčky
– 1/4 šálku limetkové šťávy
– 1/4 šálku vody
– 2 lžíce cukru
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 chilli paprička, jemně nasekaná (volitelně)

### Pokyny:
1. Marinujte rybu:
1. Rybí filety opláchněte studenou vodou a osušte je papírovými utěrkami.
2. V míse smíchejte kefir, nasekané lístky z kafrové limetky, nasekaný česnek, rybí omáčku, sójovou omáčku, cukr, kurkumu, sůl a pepř.
3. Přidejte rybí filety do mísy a rovnoměrně je obalte marinádou.
4. Míse přikryjte potravinářskou fólií a nechte v chladničce minimálně 30 minut, nebo až 2 hodiny pro větší chuťovou intenzitu.

2. Připravte rýžové nudle:
1. Přiveďte hrnec vody k varu a vařte rýžové nudle podle pokynů na obalu.
2. Nudle sceďte a opláchněte je studenou vodou, abyste zastavili proces vaření. Odložte stranou.

3. Vytvořte omáčku:
1. V malé misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, vodu, cukr, nasekaný česnek a chilli papričku (pokud používáte).
2. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Ochutnejte a případně dochuťte. Odložte stranou.

4. Smažte rybu:
1. V velkém mělkém talíři smíchejte rýžovou mouku a kukuřičný škrob.
2. Rostlinný olej zahřejte na pánvi na středním ohni.
3. Rybí filety vyndejte z marinády a rovnoměrně je obalte ve směsi mouky.
4. Filety smažte ve horkém oleji do zlatova a křupava, asi 3-4 minuty na každé straně. Nechte okapat na papírových utěrkách.

5. Sestavte pokrm:
1. Rýžové nudle rozdělte mezi servírovací talíře.
2. Na každý talíř přidejte juliennovanou okurku, mrkev a čerstvé bylinky.
3. Na nudle položte smažené rybí filety.
4. Posypte nasekanými praženými arašídy a podávejte s plátky limetky a vietnamskou omáčkou nuoc cham.

Užijte si vietnamskou smaženou rybu s kefirem, kafrovou limetkou a rýžovými nudlemi, pokrm plný živých chutí a textur!

The source of the article is from the blog foodnext.nl