Domácí toskánská polévka s bílými fazolemi a kalem
Tato sytá a zdravá toskánská polévka s bílými fazolemi a kalem je jídlo, které vám zahřeje srdce. Plná živinově bohatých zelenin a robustních fazolí, je to skvělý způsob, jak se zahřát v chladném dni. Díky směsi voňavých bylinek a špetce česneku slibuje, že potěší každého. Ideální pro zdravý oběd nebo večeři, tato polévka je uspokojivá a jednoduchá na přípravu.
Ingredience:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
– 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
– 1 lžička sušeného tymiánu
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– 6 šálků zeleninového vývaru
– 2 plechovky (15 uncí) bílých fazolí (např. cannellini nebo Great Northern), sceděné a opláchnuté
– 1 svazek křupavého listového kálu, stonky odstraněny a listy nasekané
– 1 plechovka (14,5 uncí) nasekaných rajčat
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/4 šálku čerstvé petrželky, jemně nasekané
– Čerstvě nastrouhaný parmazán (volitelně, k podávání)
Postup:
1. Rozpalte olivový olej: V hrnci si rozpalte olivový olej na středním plameni.
2. Osmažte aromatické přísady: Přidejte nasekanou cibuli a osmívejte, dokud nebude sklenutá, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další 1-2 minuty, dokud voní.
3. Přidejte zeleninu: Vmíchejte nakrájené mrkve a celer a nechte vařit, dokud začnou změkčovat, asi 5-7 minut.
4. Osušte bylinky: Přisypte sušený tymián a rozmarýn a promíchejte s zeleninou.
5. Přidejte vývar a fazole: Přilijte zeleninový vývar a přidejte sceděné a opláchnuté bílé fazole. Směs přiveďte k mírnému varu.
6. Nechejte vařit na mírném ohni: Snížte teplotu a nechte polévku vařit asi 20 minut, aby se chutě prolily.
7. Přidejte kál a rajčata: Vmíchejte nasekaný kale a plechovku nasekaných rajčat. Vařte dalších 10 minut, dokud kale nezměkne.
8. Osušte podle chuti: Dochutíme polévku solí a pepřem podle chuti. Před podáváním vmíchejte čerstvou petrželku.
9. Podávejte: Polévku naberte do misek a podávejte s nastrouhaným parmazánem, pokud si přejete. Podávejte teplé.
Užijte si vaší lahodnou domácí toskánskou polévku s bílými fazolemi a kalem! Je to dokonalé jídlo samo o sobě nebo kousek dobré kůrky chleba.