Jamajský kuřecí kari s mangem a rýží s kokosem

2024-06-24
Jamaican Chicken Curry with Mango and Coconut Rice

Jamaické kuřecí kari s mangem a kokosovou rýží

Toto živé jamaické kuřecí kari je rozkošná fúze chutí a textur. Něžné kuřecí maso se vaří na mírném ohni v bohaté, aromatické kari omáčce s náznakem pálivosti, doplněné sladkostí manga a podává se nad vonnou kokosovou rýží. Tento pokrm přináší esenci jamaické kuchyně přímo do vaší kuchyně a nabízí dokonalou rovnováhu kořeněných, sladkých a slaných prvků.

Suroviny:

Pro jamaické kuřecí kari:
– 450 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůže, nakrájených na sousto
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
– 2 lžičky jamaického kari prášku
– 1 lžička mletého nového koření
– 1/2 lžičky červené papriky (upravte podle chuti)
– 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 1 velký mango, oloupaný, zbavený pecky a nakrájený na kostičky
– 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
– Sůl a pepř dle chuti
– Na ozdobu: čerstvě nasekaný koriandr
– Na podávání: půlky limetky

Pro kokosovou rýži:
– 1 hrnek jasmínové rýže
– 1 hrnek kokosového mléka
– 1 hrnek vody
– 1/2 lžičky soli
– 1/4 hrnku strouhaného kokosu (volitelné, pro přidanou texturu)

Postup:

1. Příprava kokosové rýže:
1.1. Jasmínovou rýži opláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá.
1.2. Ve středně velkém hrnci smíchejte opláchnutou rýži, kokosové mléko, vodu a sůl.
1.3. Směs přiveďte k varu na středně vysokém ohni. Jakmile začne vařit, snižte teplotu, přiklopte poklicí a nechte vařit asi 18 minut, nebo dokud nebude rýže měkká a veškerá tekutina absorbována.
1.4. Jestliže používáte strouhaný kokos, opečte ho na suché pánvi na středním ohni, dokud zezlá dohněda, a pak vmíchejte do hotové rýže.
1.5. Rýži rozkrojte vidličkou a držte teplou až do podávání.

2. Vaření jamaického kuřecího kari:
2.1. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte nasekanou cibuli a restujte do měkka a průhledna, asi 5 minut.
2.2. Přidejte nasekaný česnek a zázvor a vařte další 1-2 minuty, dokud nezačnou vonět.
2.3. Vrchně vmíchejte jamaický kari prášek, mleté nové koření a červenou papriku. Vařte koření 1-2 minuty, aby uvolnilo své chutě.
2.4. Přidejte kuřecí kousky do pánve a vařte, dokud nezezlá z obou stran.
2.5. Přilijte kokosové mléko a kuřecí vývar, promíchejte. Přiveďte směs k mírnému varu.
2.6. Přidejte nakrájené mango a čerstvé lístky tymiánu. Snížte teplotu na minimum a nechte kari mírně vařit 20-25 minut, nebo dokud kuře není propečené a omáčka se nezahustí.
2.7. Ochutnejte a případně osolte a opepřete.

3. Podávání a ozdobení:
3.1. Podávejte jamaické kuřecí kari na lůžku kokosové rýže.
3.2. Ozdobte čerstvě nasekaným koriandrem a půlkami limetky pro extra výbušnost chuti.

Nechutná vám toto jamaické kuřecí kari s mangem a kokosovou rýží, pravé karibské dobroty v každém soustu!

John Washington

John Washington je vynikající autor a myslitel v oblastech nových technologií a fintech. Drží titul magistra v oboru řízení informačních technologií z prestižní Claremont Graduate University, kde si vybudoval odborné znalosti na pomezí financí a technologií. S více než desetiletou zkušeností ve finančním sektoru pracoval John jako seniorní analytik ve společnosti Solstice Financial, kde se zaměřoval na inovativní fintech řešení a strategie digitální transformace. Jeho pronikavé články a výzkumy byly zveřejněny v předních odvětvových publikacích, což z něj učinilo žádaného řečníka na konferencích po celém světě. Johnova angažovanost v objevování budoucnosti financí a technologií z něj činí klíčového přispěvatele k vyvíjejícímu se narativu v této dynamické oblasti.

Don't Miss

Zesty Quinoa and Kale Delight with a Kick of Dijon Mustard

Osvežující Quinoa a Kale Pochoutka s nádechem Dijonské hořčice

Ostrá pochoutka s čočkou a kelímkem s nádechem Dijonské hořčice
Bacalao a la Vizcaína – Traditional Basque-Style Salt Cod Stew

Bakalář po baskicky – Tradiční baskický pokrm ze solené tresky

Bacalao a la Vizcaína – Tradiční baskický tukový guláš ze