Klasické kuře Marsala: Vynikající italsko-americká lahůdka
Kuře Marsala je oblíbené italsko-americké jídlo, které spojuje robustní chuť Marsala vína s něžnými, šťavnatými kuřecími prsy a zemitémi žampiony. Toto jídlo, známé pro svou bohatou a mírně sladkou omáčku, tvoří dokonalou večeři, která působí jak elegantně, tak i pohodlně. Obvykle se podává s těstovinami nebo vedle bramborové kaše a jistě ohromí vaši rodinu nebo hosty svým lahodným chutí a elegantním podáním.
Suroviny:
- 4 kusy kuřecího masa bez kostí a kůže
- Sůl a pepř dle chuti
- 1/2 hrnku hladké mouky k obrážení
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek na plátky nakrájených žampionů (dobře se hodí také křemenáč nebo hlíva)
- 3/4 hrnku Marsala vína
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce nasekané čerstvé petržele k ozdobení
Instrukce:
- Umístěte kuřecí prsa mezi dvě vrstvy plastové fólie nebo pečicího papíru a jemně je rozklepejte na rovnoměrnou tloušťku asi 1/4 palce.
- Ochutnejte obě strany kuřecích prsou solí a pepřem.
- V mělkém talíři dejte mouku. Obrážejte každé kuřecí prso v mouce a setřete přebytek.
- V velké pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte kuřecí prsa a smažte je z obou stran 3-4 minuty, dokud nezískají zlatavou barvu a nejsou uvařená. Vyjměte kuřecí maso z pánve a odložte.
- Ve stejné pánvi přidejte nakrájené žampiony. Vařte za občasného míchání, dokud žampiony nezezlhnou a nezměknou, asi 5 minut.
- Vlijte Marsala víno a kuřecí vývar, zaškrábejte hnědé kousky ze dna pánve. Přiveďte směs k varu, pak ztlumte plamen a nechte 10 minut vařit, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
- Vemte do omáčky máslo, dokud se nerozpustí a omáčka nebude hladká. Vraťte kuřecí prsa do pánve a polijte omáčkou. Vařte další 2-3 minuty, dokud se kuře neprohřeje.
- Před podáváním ozdobte nasekanou čerstvou petrželí.
Podávejte Kuře Marsala se svými oblíbenými těstovinami nebo s přílohou bramborové kaše pro kompletní a uspokojující jídlo. Dobrou chuť!