Kuřecí Jalfrezi: Šťavnatá a kořeněná jihovýchodoasijská směs na pánvi
Kuřecí Jalfrezi je populární jihovýchodoasijské jídlo známé svými sytými a kořeněnými chutěmi. Tato směs na pánvi je dokonalou kombinací něžných kousků kuřecího masa vařených s paprikami, cibulí a směsí aromatických koření. Může být podávána s rýží nebo plackami jako naan nebo roti. Tento pokrm je charakterizován svou hustou, pikantní rajčatovou omáčkou a výrazným kořeněným úderem.
Ingredience:
– 500 g kuřecích prsíček nebo stehen bez kostí, nakrájených na souvislé kousky
– 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
– 1 velká cibule, nakrájená
– 2 papriky (jakékoliv barvy), nakrájené
– 2 rajčata, nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 palec zázvoru, nastrouhaný
– 2-3 zelené chilli papričky, nakrájené (volitelné, přizpůsobte chuť)
– 1 lžička kmínu
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička garam masala
– 1 lžička chilli prášku (volitelné, přizpůsobte chuť)
– 200 ml rajčatové omáčky (nebo rajčatové pyré)
– Sůl podle chuti
– Nadrobno nasekané čerstvé lístky koriandru (na ozdobu)
– Šťáva z poloviny citronu
Postup:
1. Marinování Kuřete:
– V misce smíchejte kuřecí kousky s mletou kurkumou, mletým koriandrem a špetkou soli. Nechte marinovat alespoň 15 minut.
2. Vaření Kuřete:
– Větší pánev nebo wok rozehřejte 1 polévkovou lžící rostlinného oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte marinované kousky kuřete a vařte, dokud nezezlátnou ze všech stran a neprovaří. Kuře vyndejte z pánve a odložte stranou.
3. Příprava Základu Jalfrezi:
– Do stejné pánve přidejte další lžíci rostlinného oleje. Až se rozehřeje, přidejte kmín a nechte chvilku syčet.
– Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, dokud nezezlá.
– Přidejte nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájené zelené chilli papričky. Osmahněte další 2 minuty, dokud voní.
4. Přidání Zeleniny a Koření:
– Do pánve přidejte nakrájené papriky a rajčata. Vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
– Vmíchejte mletý kmín, garam masala a chilli prášek (pokud používáte). Vařte další minutu, aby koření uvolnilo svou vůni.
5. Kombinování a Vaření na Malém Ohni:
– Vraťte vařené kuře zpět do pánve. Přilijte rajčatovou omáčku a vše promíchejte.
– Ochutnejte solí a nechte směs vařit na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud omáčka zhoustne a všechny chutě se propojí.
6. Dokončení a Podávání:
– Vymačkejte šťávu z poloviny citronu nad kuřecím Jalfrezi a dobře promíchejte.
– Na závěr ozdobte nasekanými lístky koriandru.
– Podávejte teplé s vařenou rýží, naanem nebi roti.
Dobrou chuť s vaším lahodným a kořeněným kuřecím Jalfrezi!