Plněné papriky s kvinoou a avokádovou polevou
Popis: Tento lahodný pokrm spojuje zdravé látky kvinoi a živé chutě avokáda. Papriky jsou plněny sytou směsí z kvinoi, bohatou na bílkoviny a vlákninu, a poté pokryty osvěžující avokádovou polevou, která dodá krémový, pikantní zvrat. Skvělá volba pro zdravý, barevný oběd nebo večeři, které rozhodně potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience:
– 4 velké papriky (libovolné barvy)
– 1 hrnek kvinoi, omyté
– 2 hrnky zeleninového vývaru
– 1 plechovka černých fazolí, odkapané a opláchnuté
– 1 hrnek kukuřičných zrn (čerstvých nebo zmražených)
– 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
– 1/2 hrnku třešňových rajčat, na půlky nakrájená
– 1/4 hrnku čerstvé nasekané koriandru
– 2 lžičky mletého kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 avokáda, oloupaná a zbavená pecky
– Šťáva z 1 limetky
– 1 malý stroužek česneku, nastrouhaný
– 1 jalapeňo, jemně nakrájené (volitelně)
– Olivový olej na vaření
Postup:
1. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Uvařte kvinou ve zeleninovém vývaru podle návodu na obalu, obvykle asi 15 minut, dokud nebude nadýchaná. Odložte stranou.
3. Připravte papriky tím, že odstřihnete vrch a odstraníte semena a blány uvnitř. Potřete zvenku trochou olivového oleje.
4. Na velké pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájenou červenou cibuli a osmahněte dozlatova, asi 5 minut. Přidejte kukuřici, černé fazole, třešňová rajčata, kmín, uzenou papriku, sůl a pepř. Vařte dalších 5 minut.
5. Smíchejte uvařenou kvinoi do zeleninové směsi. Vmíchejte nasekaný koriandr a případně upravte koření.
6. Naplňte papriky směsí z kvinoi, mírně ji lehce přitlačte, aby byly dobře naplněny. Položte naplněné papriky do pekáče a přikryjte alobalovou fólií.
7. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, dokud budou papriky měkké, ale stále si udrží tvar.
8. Během pečení paprik připravte guacamole. V míse rozmačkejte avokáda se šťávou z limetky, česnekem a nakrájeným jalapeňem (pokud používáte). Ochutnejte solí podle chuti.
9. Jakmile jsou papriky hotové, vyjměte je z trouby a nechte je trochu vychladnout.
10. Podávejte plněné papriky s kvinoou s hojným zakapáním guacamolem. Ozdobte případně dalším koriandrem.
Užijte si tento barevný a výživný pokrm, který kombinuje syté křupavé papriky s krémovou dobrotou avokáda a sytými chutěmi kvinoi!