Kadai Gosht: Chutné indické kořeněné kari z kozího masa
Kadai Gosht je tradiční indické jídlo, které spojuje šťavnaté kousky kozího masa vařené s aromatickými kořením v bohaté a chutné rajčatové omáčce. Toto jídlo je známé svými sytými chutěmi a je oblíbené v mnoha domácnostech, podávané s naanem, roti nebo vařenou rýží. Termín „Kadai“ odkazuje na použitý kuchařský hrnec, který je tlustý, kulatý a hluboký hrnec, často vyrobený z litiny, který zvyšuje jedinečnou chuť jídla.
Ingredience:
Na marinádu:
1. 500 g kozího masa, nakrájeného na kousky
2. 1 šálek hustého jogurtu
3. 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
4. 1 lžička kurkumy
5. 1 lžička mleté červené papriky
6. Sůl podle chuti
Na kari:
1. 3 lžíce oleje
2. 2 střední cibule, jemně nasekané
3. 2 velká rajčata, naťukána
4. 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty
5. 2 zelené chilli papričky, rozkrojené
6. 1 lžička kmínu
7. 1 lžička koriandrového prášku
8. 1 lžička garam masaly
9. 1 lžička mletého černého pepře
10. 1 lžička kurkumy
11. 1 lžička mleté červené papriky
12. 1 lžička sušeného kasuri methi (fenugreek)
13. Čerstvá nasekaná koriandrová natě (na ozdobu)
Postup:
Krok 1: Marinování kozího masa
1. Ve velké míse smíchejte jogurt, zázvorovo-česnekovou pastu, kurkumu, mletou červenou papriku a sůl.
2. Přidejte kozí maso do směsi a dobře obalte.
3. Míchu přiklopte a nechte marinovat v lednici minimálně 1-2 hodiny, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
Krok 2: Příprava kari
1. Rozpalte olej v kadai nebo těžkém hrnci na středním ohni.
2. Přidejte kmín a nechte chvíli opékat, dokud nezačne vonět.
3. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezezlá.
4. Vmíchejte zázvorovo-česnekovou pastu a zelené chilli. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud nezmizí syrová vůně.
5. Přidejte naťukána rajčata a vařte, dokud se olej nezačne oddělovat od směsi, asi 5-7 minut.
6. Přidejte koriandrový prášek, garam masalu, mletý černý pepř, kurkumu a mletou červenou papriku. Dobře promíchejte a vařte další 2 minuty, aby se koření spojilo.
Krok 3: Vaření kozího masa
1. Přidejte marinované kozí maso do kadai a dobře ho promíchejte s kořeněnou směsí.
2. Hrnec přiklopte, ztlumte oheň na minimum a nechte vařit asi 45-60 minut, občas promíchejte, dokud maso nebude měkké. Pokud se kari zahustí příliš, přidejte trochu vody.
3. Jakmile je maso uvařené, posypte kasuri methi nad kari a dobře promíchejte.
Krok 4: Servírování
1. Přendejte Kadai Gosht do servírovací mísy.
2. Ozdobte čerstvě nasekanými koriandrovými listy.
3. Podávejte teplé s naanem, roti nebo vařenou rýží.
Užijte si toto lahodné Kadai Gosht, jídlo, které se jistě stane pevnou součástí vaší kuchařské kuchyně!