Opečené bruselské růžičky s bylinkovou omáčkou z balsamica
Tato lahodná příloha kombinuje zemitou chuť opečených bruselských růžiček s sladkými a pikantními tóny balsamické omáčky. Skvělá pro vánoční setkání nebo večeři v průběhu týdne, tyto bylinkově opečené bruselské růžičky nejenže chutnají výborně, ale jsou také plné živin. S křupavým povrchem a něžným uvnitř potěší tento pokrm každého u stolu.
Suroviny:
– 1,5 liber bruselských růžiček, očištěných a rozkrojených napůl
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
– 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/4 šálku balzamikového octa
– 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
– 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu (volitelně)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Ve velké míse smíchejte bruselské růžičky s olivovým olejem, rozmarýnem, tymiánem, solí a pepřem. Ujistěte se, že jsou bruselské růžičky rovnoměrně potřeny bylinkami a olejem.
3. Růžičky rovnoměrně rozložte na plechu. Ujistěte se, že mezi nimi zůstává dostatek prostoru pro rovnoměrné pečení.
4. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud bruselské růžičky nezhnědnou a nezískají křupavou okraje. V polovině pečení promíchejte, aby se opeklasovaly rovnoměrně.
5. Během pečení bruselských růžiček připravte balsamickou omáčku. V malém hrnci smíchejte balzamikový ocet a med (nebo javorový sirup). Přiveďte k varu, pak snižte plamen a nechte vařit asi 5-7 minut, nebo dokud se směs nezahustí do sirupové konzistence. Odstraňte z tepla a nechte mírně vychladnout.
6. Jakmile jsou bruselské růžičky hotové, přesuňte je na servírovací misku. Přelijte je balsamickou omáčkou a podle chuti posypte nastrouhaným parmazánem.
7. Podávejte okamžitě a vychutnejte si své lahodné opečené bruselské růžičky s bylinkovou omáčkou z balsamica!