Česnekové krevety Scampi: Chuťová pochoutka ze mořských plodů
Česnekové krevety Scampi jsou lahodné, chutné jídlo, které spojuje intenzivní příchutě česneku, šťavnatých krevet a máslové citronové omáčky, kterou podtrhuje špetka bílého vína a čerstvé petrželky. Toto klasické italsko-americké jídlo je ideální jak na rychlý večerní oběd ve všední den, tak na elegantní hostinu. Podávejte ho s těstovinami nebo s kouskem křupavého chleba k nasátí lahodné omáčky.
Suroviny:
- 450 g velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
- 4 lžíce nesoleného másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 60 ml suchého bílého vína (např. Sauvignon Blanc)
- 60 ml čerstvé citronové šťávy (asi 2 citrony)
- 1/4 čajové lžičky červeného pepře v loupách (volitelné)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 60 ml čerstvé petrželky, nasekané
- Vařené těstoviny nebo křupavý chléb k podávání
Postup:
- Na velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej na středním ohni, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte asi 1 minutu, dokud nezakouří a nezezlátne. Pozor, abyste nepřipálili česnek.
- Přidejte červený pepř (pokud používáte) a vařte dalších 30 sekund.
- Přidejte krevety na pánev v jedné vrstvě. Vařte 2-3 minuty na každé straně, nebo dokud krevety nezevelí a neztratí průhlednost. Nevapařujte krevety příliš.
- Krevety vyjměte z pánve a dejte stranou do mísy.
- Do stejné pánve přidejte bílé víno a citronovou šťávu, za stálého míchání uvolňujte přichycené hnědé kousky z dna pánve. Nechte směs povařit a trochu zredukovat, asi 2-3 minuty.
- Případně dochuťte omáčku solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
- Vraťte krevety zpět do pánve, promíchejte je a přelijte omáčkou. Prohřejte 1-2 minuty.
- Odeberte z ohně a zamíchejte nasekanou petrželku.
- Česnekové krevety Scampi podávejte ihned přes uvařené těstoviny nebo s křupavým chlebem. Dobrou chuť!