Kyselé kváskové pečivo: pečivo v tradičním stylu přetékající chutí
Kyselé kváskové pečivo je druhem pečiva vyráběného pomocí přírodně se vyskytujících bakterií laktobacilů a kvasinek. Na rozdíl od pečiva vyrobeného s pěstovanými kvasinkami má mírně kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou vytvořenou laktobacily. Výroba kyselého kváskového pečiva je dlouhý, ale odměňující proces, který zahrnuje vytváření a udržování živého kvásku, což je kultura mouky a vody, která fermentuje v čase.
Ingredience###:
Na kvásek:
- 1/2 šálku celozrnné mouky
- 1/2 šálku vody (filtrované nebo převařené)
Na pečivo:
- 1 šálek aktivního kvásku
- 1 1/2 šálku vody
- 4 šálky chlebové mouky
- 2 čajové lžičky soli
Postup###:
1. Vytvořte kvásek:
V misce smíchejte celozrnnou mouku a vodu. Důkladně promíchejte, uvolněně přikryjte látkou a nechte 24 hodin stát při pokojové teplotě. Každý den během následujícího týdne vyhoďte polovinu kvásku a nakrmte ho stejným množstvím čerstvé mouky a vody. Kvásek začne bublat a vyvíjet pikantní aroma.
2. Smíchejte těsto:
V velké míse smíchejte 1 šálek aktivního kvásku s 1 1/2 šálku vody. Promíchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte mouku a sůl, míchejte, dokud se nevytvoří hrubé těsto. Mísi pokryjte látkou a nechte odpočinout asi 30 minut.
3. Vypracujte a nechte kynout:
Po odpočinku těsto ručně vypracujte na pomoučeném povrchu asi 10 minut, dokud nebude hladké a elastické. Dejte těsto do mísy jemně potřené tukem, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 4-5 hodin. Během tohoto času provádějte každých 30 minut sérii tahů a skládání k vyvinutí struktury těsta.
4. Tvarujte chléb:
Jakmile těsto dokončí svůj první kynut, vyklopte jej na lehce pomoučený povrch. Tvarujte ho do kulatého nebo oválného chleba a dejte ho do košíku na kynutí nebo mísy vyložené pomoučenou látkou. Přikryjte a nechte ho kynout dalších 2-3 hodiny nebo dejte do lednice přes noc.
5. upečte chléb:
Předehřejte troubu na 475°F (245°C) s ve středu stojícím pekáčem. Jakmile je trouba nahřátá, opatrně odstraňte pekáč a přesuňte do něj těsto. Na vrcholu chleba udělejte ostrým nožem řez pro expanzi. Zakryjte poklicí a pečte 20 minut. Odstraňte poklici a pečte dalších 20-25 minut, nebo dokud nebude chléb hluboce zlatohnědý.
6. Nechte vychladnout a užijte si:
Vyjměte chléb z trouby a nechte ho alespoň 1 hodinu vychladnout na drátěné mřížce před krájením. Užijte si bohatou, pikantní chuť vašeho domácího kváskového chleba!
Tímto postupem můžete vytvořit lahodné kváskové pečivo, které stojí za to. Příjemné pečení!